Culemborg Gevangen, de grootste muurschildering op de grootste boekenkast van Nederland, verdwijnt achter nieuwbouw.
Volledig scherm
Culemborg Gevangen, de grootste muurschildering op de grootste boekenkast van Nederland, verdwijnt achter nieuwbouw. © William Hoogteyling

Grootste schilderij van Nederland bijna aan het zicht onttrokken

CULEMBORG - Het grootste schilderij van Nederland is na 25 jaar bijna uit het zicht verdwenen. Het 34 bij 120 meter grote werk ‘Lezend meisje met boek’ op de wand van het in Culemborg gevestigde Centraal Boekhuis gaat sinds een paar weken schuil achter het skelet van het nieuwe magazijn.

Logistiek dienstverlener CB, zoals het vroegere Centraal Boekhuis sinds 2012 heet, breidt in Culemborg uit. Het volledig gemechaniseerde nieuwe magazijn dat in 2021 operationeel moet zijn, wordt 30 meter hoog, 30 meter breed en 100 meter lang.

Dubbel gevoel

Kunstenaar Peter van Ede uit Lienden, die het kunstwerk 25 jaar realiseerde, heeft er gemengde gevoelens bij, zo vertelde hij eerder. ,,Eigenlijk had ik nooit verwacht dat het zo lang zou standhouden,’’ bekent Peter van Ede (64) over het schilderij dat hij maakte in de zomer van 1994. 

,,Maar nu het weggaat heb ik er een dubbel gevoel bij. Enerzijds is het logisch, want CB is een ander bedrijf geworden dat veel meer doet dan alleen boeken zoals het vroegere Centraal Boekhuis. Anderzijds is het schilderij een iconisch ding geworden dat bovendien verwijst naar de roots van de organisatie.’’

Quote

Uitbrei­ding met dit zogenaamde ‘bakkenmagazijn’ is essentieel.

Hans Willem Cortenraad

Hans Willem Cortenraad, algemeen directeur CB, laat weten dat de nieuwbouw nodig is om ‘de groei van de logistiek dienstverlener te faciliteren en de service verder uit te breiden. ,,Uitbreiding met dit zogenaamde ‘bakkenmagazijn’ is essentieel. Het magazijn past goed bij de ontwikkelingen in de markt. Wij zien meer behoefte aan opslag van kleinere hoeveelheden.”

Rivierenland