Naast de windmolens die er al staan, moeten er volgens de plannen nog vijf tot zeven windmolens verrijzen in het Culemborgse buitengebied.
Volledig scherm
Naast de windmolens die er al staan, moeten er volgens de plannen nog vijf tot zeven windmolens verrijzen in het Culemborgse buitengebied. © William Hoogteyling

Heel Culemborg krijgt stroom van nieuwe windmolens

CULEMBORG - Vijf tot zeven windmolens moeten binnenkort verrijzen in het buitengebied van Culemborg. Ten zuiden van de stad, tegen Beesd aan, moet een nieuw windpark komen.  Burgemeester en wethouders zijn voor, bewoners van het Lage Veld juist teleurgesteld. 

Culemborg is al langer bezig met plannen voor nieuwe windmolens. Volgens het gemeentebestuur is windenergie noodzakelijk om de stad energieneutraal te maken, wat in 2040 bereikt moet zijn. De initiatiefnemers van het huidige plan zijn Eneco Wind en de lokale coöperatie Vrijstad Energie. Donderdag spreekt de raadscommissie over het onderwerp.

Onrust

De turbines moeten in het gebied komen tussen de N320, de A2, de Oude Beesdseweg en de Kooiweg Oost. Daarbij is een rij molens parallel aan de N320 en zo noordelijk mogelijk het meest kansrijk, blijkt uit de berekeningen. Met molens van 4,8 MegaWatt kunnen tot 24.000 inwoners voorzien worden van stroom.

Al eerder veroorzaakten ideeën voor windmolens in het Lage Veld voor veel onrust bij de inwoners. Het gebied telt ongeveer vijftig huishoudens. ,,Het is enorm jammer’’, zegt bewoner Gert-Jan Koolen, die de molens ‘midden voor de deur’ krijgt. ,,Ik heb nu al uitzicht op de drie molens die in Culemborg staan, en de nieuwe komen een stuk dichterbij. En ze zijn niet 120 meter, maar twee keer zo groot.’’ Het gaat dan om de ashoogte inclusief de hoogte van de wiek. 

Pavijen

De gemeenteraad ging ruim een jaar geleden akkoord met de komst van molens, maar stelde wel als voorwaarde dat eerst gekeken zou worden naar plaatsing op bedrijventerrein Pavijen. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet mogelijk is. Ook één turbine blijkt geen haalbare kaart. Dat komt doordat zo’n molen te dicht bij de woningen en bij de andere turbines zou staan. Daarnaast zouden de wieken zelf boven de openbare weg en parkeerplaatsen draaien, wat gevaarlijk kan zijn als er iets stuk gaat in de turbine. 

Ook wil de gemeente dat niet alleen de grondeigenaar, maar ook de buurtbewoners kunnen profiteren van de opbrengst: zij hebben er immers ook de meeste last van. ,,Daarmee creëer je geen draagvlak’’, constateert Koolen. ,,Het is meer: als we ze niet kunnen tegenhouden willen we in ieder geval de opbrengst delen. Maar het open karakter van het gebied gaat voorgoed verloren. En we hebben al zo weinig buitengebied.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland