Volledig scherm
Eén van de specialisten daalt af in de Culemborgse riolering. © foto ricardo smit

Het riool in Culemborg wordt op een slimme manier verduurzaamd

CULEMBORG - Geen opengebroken straten, wegomleidingen en wekenlange verkeershinder meer, maar slechts een aantal pylonen die markeren dat er wordt gewerkt aan een deel van de straat. In de Culemborgse stationsomgeving zijn volgens een nieuwe methode binnen enkele dagen honderden meters riool voor de komende decennia verduurzaamd.

Jeffrey, René en Mustafa vormen samen team UV2 van het bedrijf GMB Rioleringstechnieken uit het Gelderse Opheusden, marktleider op dit gebied. Met hun blauwe vrachtwagen trekken ze ‘van put naar put’. 

René trekt een gietijzeren putdeksel omhoog en legt uit: ,,Eerst reinigen we het riool en doen we een voorinspectie met een camera. Vervolgens trekken we er een glasvezelversterkte kous doorheen.’’ Die kous wordt met luchtdruk in de juiste vorm geperst. 

Daarna wordt er een ketting doorheen getrokken waar uv-lampen aan zitten en een camera om de laatste oneffenheden op te sporen. Het uv-licht hardt de kous uit en daarmee is de klus geklaard. ,,Die kous is supersterk en het riool zo kan zo weer veertig tot vijftig jaar mee.”

Onverwachte douche

De langste afstand die ze kunnen overbruggen tussen twee putten is 270 meter. De rioolbuizen die ze onder handen nemen variëren in diameter van 20 centimeter tot 1.40 meter. Terwijl René zijn verhaal doet, plonst er een zijtak leeg in het hoofdriool. Daar stond enkele minuten eerder Jeffrey nog in. ,,We doen altijd voorwerk om te voorkomen dat we geen onverwachte douche krijgen,’’ lachen de mannen. ,,Het gaat eigenlijk altijd goed.’’

Een woordvoerder van de gemeente Culemborg laat weten dat deze ‘kousmethode’ ook al elders in de stad is toegepast. ,,We kiezen hiervoor alleen als de situatie daarom vraagt. Een riool vervangen op bepaalde plaatsen is heel ingrijpend voor onder meer de bereikbaarheid. 

Maar in andere gevallen kun je werkzaamheden juist combineren.” Team UV2 is bezig aan de laatste inspectieronde. ,,Ons werk in Culemborg zit er al weer op en we gaan straks weekend houden. Volgende week kun je ons vinden in Best.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.

Rivierenland