No - Axe Arjan van Eeden (l) en Arjan van der Hout (r) met hun uitvinding.
Volledig scherm
No - Axe Arjan van Eeden (l) en Arjan van der Hout (r) met hun uitvinding. © Foto Raphael Drent

Hout hakken zonder bijl in Innovatie Top 100

CULEMBORG - Maar liefst twee bedrijven uit Culemborg prijken dit jaar in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. Mr. Fill en No-Axe zijn ook meteen de enige twee bedrijven uit heel Rivierenland in de lijst van meest innovatieve bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf.

Mr. Fill maakt een slimme afvalbak voor de openbare ruimte. Die perst het afval zelf samen, waardoor het minder ruimte inneemt. De bak werkt ook nog eens op zonne-energie en communiceert mobiel met de afvalophaler hoe vol hij zit. Afvalinzameling kan hierdoor efficiënter en goedkoper.

Oprichter Arjan van Eeden van No-Axe vertelt meer over zìjn slimme idee: hout hakken zonder bijl.

Wie zijn No-Axe?
,,In 2016 ben ik aan dit idee gaan werken. Ik ben alleen begonnen. Na een jaar had ik een ontwerp, waarvan ik dacht ‘Dit is zo'n goed ding, hier wil ik iets mee’. Maar ik ben geen zakenman en ben op zoek gegaan naar iemand die dat wel is. En toen is Arjan van der Hout erbij gekomen.”

Jouw partner heet serieus Hout?
,,Ja. En Arjan. Dus eigenlijk zijn we Arjan en Arjan.”

Waarom niet hout hakken mét bijl?
,,Hout hakken met een bijl deed ik bijna mijn leven lang. Maar dat kan gevaarlijk zijn. Er gebeuren vaak ongelukken. Ik ben daarom prototypes van mijn idee gaan maken en na een paar verschillende modellen en testfases - ook van alternatieven - ben ik op dit ontwerp uitgekomen. Volgens mij is dit de veiligste manier om aanmaakhout te maken zonder dat er enorme machines aan te pas komen.”

Hoe noem je jouw uitvinding?
,,Een houtsplijter wordt het vaak genoemd, want aanmaakhoutjesmaker is een beetje een raar woord. Het principe van het hout hakken is als het ware omgedraaid: je slaat met een rubber hamer op hout dat eruit komt als aanmaakhout voor je haard of dat je in je tuin kunt gebruiken.” 

Is die al in productie?
,,We hebben er al 2700 gemaakt. De stalen onderdelen komen in vier stukken naar onze werkplaats in Culemborg en worden hier in elkaar gezet door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Het is dus een sociale werkomgeving waar ze in elkaar worden gelast. En inmiddels worden ze al in verschillende landen verkocht.”

KVK stelt elk jaar een Innovatie Top 100 samen. Wie van de honderd midden- en kleinbedrijven op welke plek staat, wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 25 september.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland