Volledig scherm
Omwonenden van de Goyerbrug protesteren tegen het plan 4 windmolens te plaatsen langs het Amsterdam-Rijnkanaal, halverwege Houten en Wijk bij Duurstede. Tweede van rechts staat Peter Trienekens, naast hem Ries Vernooij. Uiterst links en rechts Nel en Anouk Middelweerd. © William Hoogteyling

Houten in gesprek met de buren Wijk en Culemborg over windmolens

De gemeente Houten is gesprekken begonnen met buurgemeenten Wijk bij Duurstede en Culemborg over de mogelijke plaatsing van windmolens bij de Goyerbrug op Houtens grondgebied.

Culemborg, aan de andere kant van de Lek, is de dichtstbijzijnde kern. Op de kaart zijn de molens ingetekend tot pal aan de grens met Wijk bij Duurstede. Tweederde van de woningen binnen anderhalve kilometer van het beoogde windpark staan op Wijks grondgebied.

,,Wij hebben dan ook contact met deze buurgemeenten om hen te informeren over de recente ontwikkelingen en te polsen wanneer en hoe zij betrokken willen zijn’’, laat het college van burgemeester en wethouders vandaag weten in een brief aan de Houtense gemeenteraad.

Wijk bij Duurstede wil zelf geen windmolens plaatsen binnen de eigen gemeentegrenzen. Een meerderheid in de Wijkse gemeenteraad besloot vorige week dat Houten erop gewezen moet worden dat Wijk ook de windmolens bij de Goyerbrug niet duldt, omdat deze overlast voor de Wijkse inwoners met zich mee zullen brengen.

De Goyerbrug is een particulier windmolenproject, dat wordt uitgevoerd door Houtenaar Ruben Berendts. Die verklaarde onlangs in deze krant ‘tot op het bot’ gemotiveerd te zijn, en ervan uit te gaan dat de windmolens tenslotte daadwerkelijk geplaatst zullen worden. Mocht de gemeente Houten zijn plan tenslotte niet steunen, dan zet hij zijn kaarten op de provincie Utrecht dat het bestuurlijke instrumentarium in handen heeft het windpark alsnog te laten bouwen.

Plan van aanpak

Het is voor het eerst, dat B en W van Houten actief naar buiten treden over Windpark Goyerbrug. Het college moet hiervoor de vergunning verlenen, waarvoor Berendts naar verwachting na de zomer de aanvraag kan indienen. Het college heeft inmiddels gesprekken gevoerd met bewonersgroepen Mooi ‘t Goy en de Stichting Leefbaar Buitengebied Houten. Gesproken is vooral over de manier waarop de participatie moet worden vormgegeven. Hiervoor wordt deze zomer een plan van aanpak gemaakt. 

Politiek Houten stelt zich op het standpunt dat er pas gesproken kan worden over een tweede windpark, als de evaluatie van het eerste is afgerond. Voor dit (eerste) Windpark Houten loopt een proef met een aangepast draaischema, waarvan wordt gehoopt dat het leidt tot minder klachten in de nachtelijke uren en per saldo een hogere stroomproductie. De proefperiode loopt morgen, woensdag 11 juli af. Conclusies worden niet eerder dan na de zomer verwacht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland