Johan kwam uit de kast op de biblebelt: ‘Het kostte me 90 procent van mijn vrienden’

CULEMBORG - Opgroeien als homo in de biblebelt is geen eenvoudige opgave. Johan Verweij ondervond het aan den lijve tijdens zijn jeugd. Tot zijn 23ste volgde hij noodgedwongen het pad dat van bovenaf werd opgelegd en door de kerk geleerd. 

Culemborger Johan Verweij.
Volledig scherm
Culemborger Johan Verweij. © William Hoogteyling

Na een jarenlang gevecht hakte hij uiteindelijk de knoop door en besloot zijn eigen weg te gaan.

Weer twaalf jaar later noteerde hij zijn ervaringen in een boek, ‘Het Roze Schaap - een gruwel Gods?’ ,,Ik moest door een diep dal om toe te geven dat leven in een christelijke bubbel me geen vrijheid bracht’’, vertelt Verweij. 

Sinds een aantal jaren woont hij in alle rust in Culemborg, de geboorteplaats van zijn levensgezel Roy van Bavelgem. Daarvoor woonde het stel in Rotterdam maar dat was geen onverdeeld succes. Dat was echter nog niets vergeleken met de zoektocht tijdens zijn jeugd.

,,De weg die door de kerk was geleerd liep dood, zodat ik geen kant meer op kon en een nieuwe weg moest inslaan. Zoals Dolly Parton het zo prachtig verwoordt: ‘If you don’t like the road you’re walking, start paving another one.’ Dat heb ik dus gedaan.’’

‘Homoseksualiteit is een gruwel’

Verweij, commercieel tekstschrijver van beroep, is in 1985 geboren in Nieuw-Lekkerland. Het gezin kerkte bij de Gereformeerde Bond; recht in de leer en twee keer op zondag naar de dienst. ,,Homoseksualiteit is er een gruwel’’, zegt Verweij. 

,,Ik mag het wel zijn, maar het beslist niet ‘doen’. Of zoals het in die kringen graag wordt verkondigd: ‘God houdt van je zoals je bent,’ direct gevolgd door: ‘Hij houdt echter te veel van je om je te laten zoals je nu bent.’ Dus deed ik me anders voor dan ik in werkelijkheid was.’’

Terwijl de jonge Johan zich door het leven worstelde deden de kerk en later de christelijke organisatie Naar House waar hij zich bij aansloot, er alles aan om hem op het door het geloof uitgestippelde pad te houden.

Quote

Ik ben letterlijk tot het gaatje gegaan om maar niet onder ogen te hoeven zien wie ik écht ben.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland