Volledig scherm
Beiaardier Peter Bremer bij de klokken van de Grote of Barbarakerk in Culemborg. © Raphael Drent

Klokken Barbarakerk luiden minder, papklok Culemborg speelt ongewijzigd

CULEMBORG - Het carillon van de Grote of Barbarakerk in Culemborg speelt tegenwoordig minder vaak en minder lang. Het klokkenspel werkte op de zenuwen van omwonenden.

Tussen 09.00 en 18.00 spelen de klokken van de Grote of Barbarakerk doordeweeks nog 36 keer. Kort om kwart voor en kwart over, iets langer om half en nog wat langer op de hele uren. ,,Maar de speelduur van het carillon is in alle gevallen ingekort ten opzichte van enkele maanden geleden’’, erkent Jan Smits, beleidsmedewerker cultuur bij de gemeente Culemborg. ,,Om tegemoet te komen aan buurtbewoners. Die lieten weten last te ervaren van het klokkengelui. In de avonduren klinkt de klok niet meer, behalve de papklok dan, dat is traditie.’’

Van oudsher geeft de papklok aan dat de poorten bijna sluiten en het bedtijd is. Bij het horen van de klok keerden landarbeiders snel huiswaarts om een bord pap te eten. En dit gebruik mag dan al lang en breed tot de verleden tijd behoren, het klokgelui is nog dagelijks te horen vanuit de toren van de Grote of Barbarakerk.

Papklok: digitaal op tijd

De papklok klinkt dagelijks om 21.55 uur, al zweren veel Culemborgers op Facebook dat de klok de afgelopen tijd om 21.50 uur speelde. Heeft de klok van de Barbarakerk soms dezelfde kuren als die van de Utrechtse Dom, die door de warmte niet meer gelijk bleef lopen? ,,Dat geloof ik niet’’, zegt Smits. ,,Mij heeft geen geluid bereikt dat de klok niet meer goed loopt. En al zou dat zo zijn, dan nog speelt de papklok precies om 21.55 uur. Het spelen van de carillon wordt  namelijk digitaal ingestart. Het luiden van de klokken wordt allemaal met computers aangestuurd, dat doet de Brabantse firma Eijsbouts op afstand voor ons.’’ 

In mei was de printplaat van de klok nog kapot, daarop volgde een reparatie. Nu is er volgens Smits niets mee aan de hand. 

Volledig scherm
Discussie over de papklok op Facebook © Eigen Foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland