Volledig scherm
Anika, Cornee, Mees en Rob veilen Formule 1-spullen om stamceldonatie mogelijk te maken. © William Hoogteyling

Leerlingen redden levens met veiling Verstappen-shirt

CULEMBORG - Plaatjes draaien en stamceldonatie mogelijk maken. Vier eindexamenleerlingen van het KWC in Culemborg sluiten zich een week lang op in een glazen huis om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor stichting Matchis. Tussendoor laten ze de Formule 1-fans kwijlen met een veiling van memorabilia.

Het is geen toeval dat Mees Breukelman, Cornee van de Grint, Anika Killian en Rob Vergouwen zich inzetten voor de behandeling tegen bloedziekten. De leerlingen van het Koningin Wilhelmina College hebben allemaal met stamceldonatie te maken gehad, niet in de minste plaats omdat een van hun klasgenoten er zijn leven aan te danken heeft. ,,Hij heeft wel een jaartje extra moeten doen’’, vertelt Rob, ,,maar gelukkig zit hij weer lekker bij ons.’’

Het levensreddende traject van hun klasgenoot verliep via stichting Matchis. Die organisatie probeert een brug te slaan tussen patiënten en passende stamceldonoren. ,,Ze hebben hun eigen databank in Nederland, maar staan ook in verbinding met andere databanken wereldwijd’’, aldus Anika. ,,Onze klasgenoot heeft een stamcel uit Duitsland’’, vult Rob aan. De leerlingen kozen bewust voor een goed doel dat niet zoveel aandacht krijgt. Anika: ,,We wilden niet één van de honderd acties zijn’’.

Pièce de résistence

Om Matchis te steunen, sluiten de vier zich volgende week maandag tot en met vrijdag op in een glazen huis. Daaromheen organiseren ze onder meer een kerstgala en ‘Expeditie KWC’, naar het voorbeeld van het tv-programma Expeditie Robinson. Pièce de résistance is de veiling van Formule 1-memorabilia. Onder meer de karthelm van Renault-rijder Nico Hülkenberg en een Red Bull-ondershirt met de handtekening van volksheld Max Verstappen gaan onder de hamer.

De eer voor die spullen gaat naar Cornee. Zijn achternaam Van de Grint is niet onbekend in de autosport: vader Kees was bandenspecialist bij Bridgestone en adviseerde het team van Ferrari over het te gebruiken rubber. Dankzij de korte lijntjes met de Formule 1-wereld kwamen de bijzondere voorwerpen naar Culemborg. Ze moeten zorgen voor een aanzienlijk deel van de 13.000 euro die de vier minimaal willen ophalen.

Glazen huis is traditie

Daarmee willen ze de 12.000 euro overtreffen die vorig jaar werd ingezameld. Het glazen huis is namelijk een profielwerkstuktraditie op het KWC. Voor de achtste keer mag één uitverkoren projectgroep het evenement organiseren voor een zelfgekozen doel. En dat deze jongeren hart hebben voor de zaak, blijkt wel uit alle moeite die ze er tot nu toe in hebben gestoken. ,,Heel veel bellen en mailen’’, roepen ze in koor. ,,Ik ben heel Culemborg afgefietst om sponsoren te vinden’’, aldus Cornee. Ze denken dat ze er ieder al honderd uur in hebben gestoken; volgens Anika besteden leerlingen gemiddeld tachtig uur aan hun profielwerkstuk. Mees: ,,En dan moet de actieweek nog beginnen.’’

Het Culemborgse glazen huis heeft wel een iets andere opzet dan het origineel van 3FM Serious Request. Zo wisselen de eindexamenleerlingen elkaar af, draaien ze van half negen tot half vijf en mogen ze ‘gewoon’ eten. Het schoolleven gaat immers door en dus moet er met volledige focus worden geleerd. Toch doet dat niks af aan het doel: stamceldonatie bekend maken en patiënten helpen. En zelf donor worden? Dat doen ze ook. Als ze achttien zijn, natuurlijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland