Rieks Hoogenkamp.
Volledig scherm
Rieks Hoogenkamp. © William Hoogteyling

Nu betalen en straks kan je naar een concert

CULEMBORG - Nu investeren in cultuur, straks, wanneer het weer kan, recht op een concert. Het is slechts een ‘actie op de vierkante meter’, maar wel eentje die navolging verdient, zegt Rieks Hoogenkamp van cultuurorganisatie De Roos van Culemborg.

Het gaat  over zijn ludieke investeringsproject voor het lokale muziekleven. De Roos is een campagne gestart om professionele musici uit Culemborg die momenteel zonder werk zitten, te ondersteunen. 

Gebruik gemaakt van plaatselijke vaklui

Hoogenkamp: ,,Wij als Roos, en vele anderen, hebben bij activiteiten ongegeneerd gebruik gemaakt van plaatselijke vaklui. We betaalden ze, bepaald niet geweldig, maar toch. Nu zijn het wonderlijke tijden. Er zijn geen concerten of workshops en voor muzikanten is dat lastig."

Velen hebben geen stevige vaste baan en lang niet iedereen heeft een verdienende partner, vertelt hij. ,,Culemborg staat bekend om een gevarieerd en levendig muziekleven. We hebben met z’n allen veel plezier gehad van muzikanten die op veel plekken inzetbaar zijn. Nu is het tijd om met hen mee te denken.’’

Zes muzikanten benaderd

De Roos heeft zes musici benaderd en allemaal hebben ze ingestemd: het koppel Judith Jobse (singer-songwriter) en Rick Snel (drummer, dj), Martijn Nanninga (zang en gitaar), Ineke Gelijns (pianiste), Bas Kuijlenburg (bariton) en Pieter Dirksen (organist). 

Quote

Het geld is een voorschot op een reeks concerten die zij geven.

Rieks Hoogenkamp

Investeren kan met 25 euro of een veelvoud daarvan. De initiatiefnemer wijst fijntjes op de ANBI-status van zijn stichting, waarmee een investeerder belastingvoordeel kan hebben. 

,,Al het binnengekomen geld wordt meteen evenredig uitgekeerd over de zes musici,’’ verklaart Hoogenkamp. ,,Er gaat geen cent naar de Roos zelf. Het geld is een voorschot op een reeks concerten die zij geven, zodra het kan. Voor deze voor iedereen toegankelijke concerten kan de investeerder als eerste plaatsen reserveren. Twee klassieke concerten staan gepland en twee in de sfeer van folk-, wereld- of popmuziek.’’ 

Met een knipoog: ,,En voor wie muziek haat en toch wil investeren, programmeren we twee filmavonden. Dat alles hopelijk in het najaar, wellicht in het voorjaar 2021. We blijven optimist.’’

Hoogenkamp is zich ervan bewust dat hij maar een klein deel van de tientallen in Culemborg woonachtige cultuurprofs bereikt. 

Quote

Deze actie is slechts een druppel op een gloeiende plaat.

,,Ik realiseer me ook dat de aaibaarheid van deze mensen groot is. En dat achter de schermen veel mensen werken in techniek of decorbouw die even onmisbaar zijn en nu ook niets kunnen doen. Deze actie is slechts een druppel op een gloeiende plaat."

Maar laat dit een inspiratie zijn voor andere organisaties in Culemborg, zegt hij. ,,  En ik vind ook dat de overheid aandacht moet schenken aan iedereen die in de sector werkzaam is. Het zou heel goed zijn om straks, als de situatie is genormaliseerd, een fundamentele discussie te voeren over wat we voor cultuur over hebben.’’

De tussenstand nadert inmiddels de 6000 euro. Toezeggingen kunnen worden gestuurd naar cultuurinculemborg@kpnmail.nl. Informatie bij 0345-778855.

Rivierenland