Volledig scherm
Arina (5), Maksim (14) en Denis (10) op het terrein voor de kerk in Kiev. © Privéfoto

Oekraïense kinderen gaan desnoods
met trein of auto weer naar Culemborg

CULEMBORG - De vader van de Culemborgse kinderen die in juli uitgezet zijn naar Oekraïne, brengt Maksim (14) en Denis (10) desnoods per auto of trein terug naar Nederland. Hij hoopt deze week te horen waarom ze vorige week niet naar Nederland mochten vliegen.

Als er geen officiële belemmeringen zijn, wil Viktor Zelenkin zijn kinderen volgende week per trein of auto tot aan de Nederlandse grens begeleiden en ze daarna alleen verder laten reizen naar familie in

Amersfoort. Zelenkin en zijn vrouw Olga Andropova hebben een inreisverbod voor Nederland voor de komende twee jaar. Dat verbod geldt niet voor de kinderen en er bestaat geen visumplicht meer.

Verblijfsvergunning

Het gezin met drie kinderen werd in juli Nederland uitgezet omdat ze hier illegaal verbleven en geen verblijfsvergunning krijgen. De kinderen Maksim, Denis en Arina (5) zijn in Nederland geboren en gingen in Culemborg naar school. Volgens hun ouders spreken ze geen woord Oekraïens en zijn ze vreemdeling in het thuisland van hun ouders.

Ze hopen nu via een nog lopende procedure alsnog de juiste papieren te krijgen om in Nederland te mogen blijven. In afwachting daarvan wilden hun ouders de twee oudste kinderen alvast terug laten keren naar Nederland. Daarvoor zouden ze vorige week op het vliegveld worden gezet, maar op last van de Nederlandse autoriteiten hield de vliegmaatschappij de twee tegen.

Oneigenlijke gronden

Volgens vader Viktor en hun juridisch adviseur Frank King was er geen gegronde reden om de kinderen tegen te houden. De Dienst Terugkeer en Vertrek meent echter dat de kinderen op oneigenlijke gronden naar Nederland terugkeerden en wellicht niet van plan zouden zijn vrijwillig terug te gaan.

,,We wilden ze drie maanden naar school laten gaan en vanwege de procedure die nog loopt, daarna verder kijken’’, zei vader Viktor Zelenkin vanmiddag vanuit Kiev. ,,Als ze daarna niet meer mogen blijven en wij niet terug mogen, komen ze weer mee naar Oekraïne. Tot die tijd willen we graag dat ze naar school gaan en dan het liefst in Nederland. Die taal beheersen ze wel. In Kiev naar school gaan is nu geen optie.’’

Recht

Volgens Olena Vlasenko van de Oekraïdense ambassade in Nederland is naar school gaan in Kiev echter geen probleem. ,,Elk kind heeft in Oekraïne gewoon recht op onderwijs op een school in de buurt’’, zegt Vlasenko. ,,Daar kunnen ze ook de taal goed leren. Er zitten wel meer kinderen die een andere taal spreken op onze scholen.’’

De scholen in Culemborg waar de kinderen naar toe gingen, zijn bereid de kinderen weer op te nemen. ,,Ook illegale kinderen hebben recht op onderwijs, dus wij zullen ze dat geven’’, zegt Joost van Rijn van scholengemeenschap Lek en Linge, waar Maksim tot de zomer in de brugklas zat. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland