Volledig scherm
De taalklas van de Julianaschool © William Hoogteyling

Onderwijsstichting prijst taalklas Julianaschool

CULEMBORG - Met de taalklas voor vluchtelingen heeft de Julianaschool in Culemborg zich genomineerd voor de Onderwijsprijs Gelderland. Met één andere basisschool strijdt de instelling om een kaartje voor de landelijke finale. 

De Onderwijsprijs wordt gehouden door het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) en is bedoeld om goede en vernieuwende projecten in het onderwijs voor het voetlicht te brengen, zodat andere scholen ook op een idee worden gebracht. 

Voorbeeld

Volgens directeur Kees Koppers van het INOP is het taalproject van de Julianaschool ‘bijzonder’ en is het een ‘voorbeeld voor andere scholen’. De Julianaschool, die zelf speciaal basisonderwijs geeft, heeft sinds 2016 een nieuwkomersklas waar vooral Syrische vluchtelingen in zitten. ,,In het land zijn veel taalprojecten opgezet voor vluchtelingen, maar dit is wel een heel bijzonder initiatief.’’ 

Gemengd

Dat komt vooral door de samenwerking met andere scholen in de stad. ,,Het is echt een totaalaanpak. Normaal gesproken zitten kinderen in een taalklas min of meer gescheiden van de andere leerlingen in de school. Hier wachten ze niet tot de kinderen een bepaald taalniveau hebben bereikt, maar worden ze gemengd. ’s Morgens krijgen de kinderen les in de taalklas, ’s middags kunnen ze dat gelijk in praktijk brengen als ze in hun eigen klas zitten.’’ Dat kan de Julianaschool zijn, maar ook een andere school in de stad. ,,En zo ontmoeten de ouders elkaar ook meteen.’’

Het uiteindelijke doel is het winnen van de Nationale Onderwijsprijs, die op 27 maart wordt uitgereikt in Leiden. Naast de Julianaschool is OBS het Mozaïek in Arnhem genomineerd voor de prijs. In de categorie voortgezet onderwijs zijn drie scholen genomineerd: het Candea College in Duiven, het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen en het Gerrit Komrij College in Winterswijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland