Universitair hoofddocent Koen Hindriks helpt de leerlingen van de Oranje Nassauschool in Geldermalsen om Onsy te programmeren.
Volledig scherm
Universitair hoofddocent Koen Hindriks helpt de leerlingen van de Oranje Nassauschool in Geldermalsen om Onsy te programmeren. © William Hoogteyling

Onsy praat met je, leest een boekje voor en overhoort ook nog je aardrijkskunde

GELDERMALSEN - Wat moet robot Onsy doen? Kinderen van groep 3 en 4 van de Oranje Nassauschool in Geldermalsen programmeren hem donderdag onder toeziend oog van universitair hoofddocent Koen Hindriks. 

De school doet mee aan interactive robotics, gelieerd aan de TU Delft. De robot is erg handig, vindt directeur Arjan Veldsink: Onsy (vernoemd naar de initialen van de school) heeft laatst nog voorgelezen. Maar hij kan ook leerlingen overhoren. De school heeft de Nao-robot voor allerlei activiteiten. ,,In het onderwijs zijn we nadrukkelijk bezig met 21e-eeuwse vaardigheden. Daarbij hoort onderzoeken en ontdekken."

Kleuters

Quote

Kinderen leren dat een robot maar gewoon een ding is

Arjan Veldsink, directeur Oranje Nassauschool

Kleuters kunnen al leren  programmeren op hun niveau. ,,En als je bijvoorbeeld in groep 4 een probleem hebt, kun je achtstegroepers vragen wat de robot daaraan kan doen en kunnen ze daarvoor ontwerpen en onderzoeken. Robots spelen een steeds grotere rol in de samenleving. Kinderen leren hiermee ook dat een robot gewoon een ding is. Je hebt allerlei discussies of robots de wereld gaan overnemen, maar kinderen leren: een ding kan niets als je hem niet programmeert. Daarnaast zie je dat met deze Nao-robot meisjes meer geïnteresseerd raken in techniek. Ze slaan niet zo aan op tandwielen en radertjes, maar een robot die lijkt op een mens vinden ze wel leuk."

Investering

Het is met 7.500 euro wel een forse investering, maar hij kan wel tegen een stootje, verzekert de directeur. En de leerlingen? ,,Die vinden het fantastisch. Zo'n robot krijgt natuurlijk veel meer aandacht dan een schrift en een pen. Er is gelijk motivatie, de betrokkenheid is een stuk groter."

Filmpje

Onsy en de Oranje Nassauschool figureren ook in een filmpje van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, in het kader van Nederland Leest. Dit jaar is het thema van deze campagne robotica.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland