Volledig scherm
De wallaby is gespot bij de klok op het nieuwe gedeelte van de Culemborgse begraafplaats. © Harry

Ontsnapte wallaby in Culemborg weer gevangen

CULEMBORG - De wallaby die sinds zaterdag rondhuppelde in Culemborg, is weer gevangen. Dit kleine model kangoeroe was in de afgelopen dagen tientallen keren gespot in het noordoostelijk stadsdeel. Harrie van Bruggen slaagde erin het beestje te fotograferen.

,,Achteraf hoorde ik dat hij gisteravond al was gezien bij het volkstuincomplex aan het Bakelbos’’, zegt de gepensioneerde docent die er een volkstuin heeft. ,,Vanochtend maakte ik daar in de buurt een wandeling en toen ik bij begraafplaats was, zei een hovenier: kijk eens achter je. Daar zat die wallaby dus. Echt dichterbij komen kon ik niet, want hij sprong snel weg.”

Netten

Vanmiddag ging de dierenambulance met twee bussen op pad om de wallaby te vangen, maar de eigenaar was ze voor. Op de begraafplaats slaagde hij erin het beest met een net te vangen. De wallaby vinden zal niet al te moeilijk zijn geweest. De afgelopen dagen zijn er tientallen meldingen binnengekomen van mensen die het beest hebben gezien.

De wallaby is een vrij ongevaarlijk dier, maar toch raadde de dierenambulance af dicht bij het beest te komen. ,,Een dier in het nauw kan altijd gevaarlijk zijn. Een wallaby kan hard schoppen en daarmee een kind of zelfs een volwassene serieus verwonden.”

Verdovingsgeweer

In Eede in Zeeuws-Vlaanderen haalde in augustus een ontsnapt en later weer gevangen albino exemplaar het nieuws. Een ‘gewone’ wallaby maakte afgelopen mei de omgeving Winterswijk-Doetinchem onveilig, tot-ie met een verdovingsgeweer werd gevangen. Een maand eerder hielden twee ontsnapte wallaby’s een heel politiekorps in Kerkrade bezig.

Rivierenland