Volledig scherm
Uiterwaarden bij Dreumel. © Eveline Van Elk

'Ook vervuilde grond in Dreumelse Waard'

DREUMEL - Volgens burgercollectief de Dreumelse Waard wordt er meer dan 10 miljoen ton aan vervuilde buitenlandse grond in de plassen bij Dreumel gestort. Na uitgebreid onderzoek hebben zij dit ontdekt. Als het aan Staatsbosbeheer ligt wordt ook de Vonkerplas in Dreumel voor 80% volgestort met 6,6 miljoen ton vervuilde grond afkomstig uit België en Duitsland, zeggen de initiatiefnemers.

De Gelderlander onthulde onlangs dat bedrijven vervuilde grond en slib uit het buitenland halen om hier in zandafgravingen te storten. Deskundigen stelden in de krant deze krant dat dit schadelijk kan zijn omdat bijvoorbeeld het grondwater verontreinigd kan raken. In de Tweede Kamer zijn er al twee keer vragen over gesteld. 

Een groep inwoners van Dreumel zegt nu zelf ontdekt te hebben dat Staatsbosbeheer ook in hun omgeving miljoenen ton vervuilde grond wil storten. Met het verzamelde bewijs houdt het collectief op 17 mei een presentatie. Hiervoor zijn de inwoners van Dreumel, de lokale politiek en ook vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, de provincie Gelderland en het waterschap uitgenodigd. 

Schaduwkanten

Met hun presentatie willen de initiatiefnemers de schaduwkanten van dit project belichten. Zij vinden dat de verantwoordelijken van het project de inwoners op een misleidende en eenzijdige manier hebben voorgelicht. “Wij verwachten dat we transparant geïnformeerd worden over dit soort mega-projecten en niet alleen met een goed-nieuwsshow het bos in worden gestuurd. Daar worden we niets wijzer van.” Vertelt het initiatief.

De 6.6 miljoen ton aan grond en bagger komt bovenop de miljoenen tonnen die al reeds in een naburig project in Alphen en Dreumel zijn gestort. Staatsbosbeheer wil hiermee nieuwe natuur creëren.  Uitgangspunt van het collectief is dat de natuur verbetert of op zijn minst behouden blijft. Zij vragen zich ten zeerste af of dat op deze manier gebeurt.

De initiatiefnemers verwachten een hoge opkomst op de avond aangezien veel mensen in Dreumel met de natuur begaan zijn. Ook andere inloopavonden over het project zijn druk bezocht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland