Volledig scherm
Culemborg Arnold Verschoor met een van de driehonderd foto’s uit de Culemborgse Courant: een Culemborgse treinmachinist. © William Hoogteyling

Oude foto's Culemborg als cadeau aan de stad

CULEMBORG - Een feest der herkenning voor oudere Culemborgers, een kennismaking voor de latere generaties en nieuwkomers. Dat is de expositie over de Lekstad in de tweede helft van de twintigste eeuw die oud-uitgever Arnold Verschoor heeft samengesteld uit jaargangen van de Culemborgse Courant. 

Vanaf zaterdag te zien in het stadhuis. De expositie is een cadeau voor Culemborg 700. Met de expositie grijpt Verschoor terug op het vorig stadsjubileum, het 650-jarig bestaan. ,,Toen werd een beroep op ons gedaan en lieten we een beeld zien van Culemborg vanaf het begin van de twintigste eeuw. Daar zaten toen veel foto’s bij van de bekende regiofotograaf Gerrit van Mourik. Bij deze expositie zie je vooral beelden van Karin van der Kar en Rob Melchior die jaren voor ons hebben gewerkt.’’

Race tegen de klok

De aanpak is typisch des Arnolds, zullen degenen die de joviale Culemborger kennen ongetwijfeld beamen. Dat betekent enerzijds dat het groots en meeslepend wordt en de tongen losmaakt, maar ook dat het ambitieniveau automatisch leidt tot een race tegen de klok.

Zo zijn 48 uur voor de opening de panelen en vitrines in de raadszaal van het Culemborgse stadhuis nog angstvallig leeg. Moeten hier ruim driehonderd foto’s met de lokale historie komen te hangen en tientallen attributen worden tentoongesteld? ,,Ja, ik heb me een beetje verkeken op de hoeveelheid materiaal’’, lacht Arnold Verschoor, afgelopen juli 70 geworden. 

Onafhankelijk

Liefst 136 jaar was de Culemborgse Courant als onafhankelijk nieuwsblad een belangrijke informatiebron. In 1917 kwam het in handen van A.T Verschoor, Arnolds grootvader. Die bouwde in de Lekstad een heel imperium op met naast de krantenuitgeverij onder meer een drukkerij en een boekhandel.

Van die uitgever is niets meer over. ,,Ik heb het enige overgebleven bedrijf eind vorig jaar stopgezet, een eeuw nadat mijn grootvader begon,’’ zegt Verschoor. ,,Geen van mijn vijf kinderen had interesse. Ik neem het hen niet kwalijk.’’

Anekdote

Verschoor schudt de ene na de andere anekdote uit de mouw, allemaal te verifiëren want ooit te lezen in de CC. Zijn grootste stunt: het huren van een raderboot én een stoomtrein voor een tocht naar Rotterdam en terug om 120 jaar Culemborgse Courant te vieren. Met twee groepen van 350 Culemborgers die allemaal zowel een enkele boot- als treinreis maakten.

Een geintje waarvan zijn vader Bastiaan nadien verzuchtte ‘dat het bijna ons faillissement betekende’. De onverwachte maar zeer welkome bonus kwam dezelfde avond nog toen de stoomtrein, op speciaal verzoek van de NS, ad hoc werd ingezet op het spoor Geldermalsen-Tiel omdat de dieseltrein die daar reed door de bliksem was uitgeschakeld. ,,Stoomtractie terug in Nederland, daarmee haalden we de landelijke dagbladen,’’ blikt hij intens tevreden terug. Tegelijk stelt hij: ,,Het waren echt andere tijden. Maar ik heb er vrede mee.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland