Volledig scherm
De brand in Culemborg. © William Hoogteyling

Politie hoopt op anonieme tips na moskeebrand Culemborg

CULEMBORG - Anonieme getuigen, daar is de hoop van de politie op gevestigd bij het onderzoek naar de brand van de moskee-in-wording in Culemborg.

De politie gaat er vanuit dat de brand van eind december is aangestoken.

Racisme
Een zegsman van de politie meldt dat er hoop is dat anonieme getuigen zich melden om meer licht te kunnen werpen op de zaak. Dat er een dader wordt gevonden, is volgens onderzoeker Ineke van der Valk van de Universiteit van Amsterdam belangrijk. Van der Valk is gespecialiseerd in islamofobie en moslimdiscriminatie en ziet het straffen van de daders als een goed middel om racisme op basis van geloof tegen te gaan.

Onverzekerd
Het vinden van de brandstichter is ook van belang voor het moskeebestuur. Die zou, nu blijkt dat het pand onverzekerd was, de schade op de dader kunnen verhalen. Het bestuur is voor zes ton het schip in gegaan, doordat het pand als verloren beschouwd kan worden en er veel kosten gemaakt moeten worden om de resten te slopen en op te ruimen.

Een nieuw te bouwen moskee kost twee miljoen euro, schat moskeevoorzitter Hassan Barzizaoua. Ruim drie ton daarvan is al binnen middels donaties.

Deze maand wordt in de stad een collecte voor de moskee gehouden en de komende maanden staan er benefietacties op de agenda, waaronder een voetbaltoernooi. Ook komen er kookworkshops en veilingen.

Rivierenland