Volledig scherm
Brand Culemborg © Persbureau Heitink

Politie verontwaardigd na brand in Culemborg: ‘Mensen stappen gewoon achter het lint’

VideoCULEMBORG - De brandweer is maandag tot in de late uren bezig geweest met het blussen van de brand in de meubelfabriek aan de Gutenbergweg in Culemborg. De grote rookwolken waren van ver te zien en uiteindelijk is er niks van het pand overgebleven.

De brandweer en politie hebben hun best gedaan om de situatie veilig te houden. Ze hebben het industrieterrein afgezet met linten, omliggende bedrijven geëvacueerd en berichten de wereld in geslingerd dat omwonenden ramen en deuren gesloten moeten houden.

Ook werden toeschouwers op afstand gehouden, aangezien het gevaar en de enorme hitte van de brand. Maar ook om de brandweer ruimte te geven, zodat ze sneller hun werk konden doen.

Toch niet luisteren

Over het algemeen werd daar goed gehoor aan gegeven, maar op Instagram doet wijkagent Hans van Heumen uit de doeken dat er toch ook echt mensen zijn die na drie keer waarschuwen alsnog onder het lint door glippen om een foto te maken. ,,Of zelfs met kleine kinderen niet uit de rook gaan staan als wij ze daartoe verzoeken. De waarschuwing wordt niet voor niks gegeven.’’

Van Heumen verwondert zich om de roekeloosheid van mensen die bij de brand kwamen kijken en dat ze zelfs in discussie gingen als er gemaand werd achter het lint te blijven. ,,Je brengt anderen en jezelf onnodig in gevaar.’’

,,We kunnen niet alles afzetten. We proberen dat zo goed mogelijk doen en mensen op veilige afstand te houden. Juist ook omdat het een bedrijventerrein is. Wie weet wat ze hebben opgeslagen. Misschien is er wel ontploffingsgevaar. En toch moeten we mensen dan van een paar meter afstand uit de buurt van het vuur plukken.’’ vertelt Van Heumen met lichte irritatie.

Sensatiebelust

Hij verbaast zich dat mensen blijkbaar zo sensatiebelust zijn en liever een goede foto of video maken, dan dat ze goed nadenken over het gevaar dat ze voor zichzelf of andere vormen.

,,Gisteren was het ook druk bij de brand in Culemborg. Waarschijnlijk omdat het vakantie is. Mensen komen dan dus ook met kleine kinderen kijken. Gewoon op de fiets.’’

Van Heumen drukt mensen op het hart om liever gewoon thuis te blijven met dit soort situaties. ,,Ik snap het wel, je wilt zien wat er aan de hand is. Maar als je er niks te zoeken hebt, kun je beter thuis de media volgen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland