Volledig scherm
De 14-jarige Maksim. © Privéfoto

Politiek Culemborg sluit zich aan bij actie tegen uitzetting

CULEMBORG - De volledige gemeenteraad van Culemborg, het college van burgemeester en wethouders, de directie van basisschool Blink en van het Lek en Linge scharen zich achter de actie om te voorkomen dat het gezin Andropov wordt uitgezet.

Zij hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid met het verzoek dat hij gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid om het gezin in Culemborg te laten.

Viktor Zelenkin en Olga Andropova kwamen zeventien jaar geleden uit Oekraïne naar Nederland waar ze zich met hun Russische achtergrond niet veilig voelden. Vervolgens werden in Culemborg drie kinderen geboren. Het hele gezin werd donderdagochtend van zijn bed gelicht, om te worden uitgezet. 

De school Lek en Linge was geschokt door deze gebeurtenissen rond hun leerling Maksim en is een actie begonnen. Daar hebben de basisschool van zijn broer (10) en zusje (5) en de Culemborgse politiek zich nu bij aangesloten.

,,Wij willen een gemeente zijn waar een ruimhartig kinderpardon mogelijk moet zijn", schrijven zij. ,,Een gemeente die altijd handelt in het belang van het kind. Zoals we dit ook met elkaar afgesproken hebben en het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dat stelt dat het belang van het kind bij alle beslissingen door de overheid, instanties en volwassenen de eerste overweging behoort te zijn. We hopen op een positieve reactie opdat het gezin Andropov in alle rust verder kan werken aan een toekomst in Culemborg."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland