Volledig scherm
Een autobrand in Culemborg. © Bernt van Dongen/ Persbureau Heitink

'Probleemjongeren Terweijde balen ook van autobranden Culemborg'

CULEMBORG - Wie in de Culemborgse wijk Terweijde auto's in brand steekt, weet de politie nog niet. Maar de dader of daders worden wel in Culemborg gezocht.

Lastige jongeren in de wijk – waar sommigen met een schuin oog naar kijken – zeggen volgens de politie dat zij er ook niets van begrijpen.

Balen
„De jeugd baalt er zelfs van", zegt de Culemborgse politiechef Bert Stronks. „Doordat wij extra veel in de wijk zijn, hebben ze amper ruimte meer. We kennen de wijk en dus ook de jongeren goed. 'Waar slaat het op', vragen ze zich af. Niemand heeft er iets aan."

Verschillende motieven
Of er al een spoor van de dader of daders is van de reeks autobranden, wil Stronks uit tactische overwegingen niet zeggen. Wel zet de politie alles op alles om de brandstichter te pakken. Hierbij worden verschillende scenario's en motieven tegen het licht gehouden: pyromanie, wraakactie, vergelding.

Buurtbewoners opperen dat het een ontgroeningsritueel voor jeugdbendes zou zijn. Stronks: „Dat scenario is onderzocht. We kennen de wijk en de jongeren goed. Als het dat was, hadden wij het geweten."

Onbehagelijk gevoel
De wijkbewoners willen volgens Stronks erg graag meehelpen met het oplossen van de zaak. „Mensen hebben een vervelend en onbehagelijk gevoel. Via WhatsApp, Burgernet, Facebook en Twitter houden we mensen op de hoogte. We drukken ze op het hart: als je iets ziet wat je niet vertrouwt, bel dan direct 112."

Rivierenland