Volledig scherm
De poortjes op station Culemborg. © William Hoogteyling

Raad Culemborg opnieuw in debat over Spoorzone

CULEMBORG - Het plan voor winkels aan de westkant van het station in Culemborg wordt opnieuw onderwerp van discussie. De gemeenteraad wil eerst debatteren voor er al of niet toestemming voor wordt verleend.

Het eerste plan dat 22.000 vierkante meter mogelijk maakte aan winkel- en bedrijfsbebouwing, waaronder een supermarkt van 2.000 vierkante meter, sneuvelde bij de Raad van State op technische gronden.

Te lomp
Het nieuwe plan is 2.000 vierkante meter kleiner. Een bouwmarkt wordt door onderzoekers van Stec Groep te 'lomp' geacht; deze functie is nu ook verdwenen.

Voor- en tegenstanders
Donderdagavond lieten in een volle raadzaal voor- en tegenstanders van zich horen tijdens een voorbespreking op verzoek van de CDA-fractie. Volgens het onderzoeksrapport gaat de winkelbebouwing niet ten koste van de winkels elders in de stad, maar de diverse ondernemersverenigingen twijfelen daaraan: een euro kan toch maar één keer worden uitgegeven?

Prestigeobject
Kees Boelhouwer van Bakker Bart zegt namens de winkeliers in het centrum dat de Spoorzone een 'prestigeobject' is. „Er wordt een nieuw stadshart gecreëerd", voegt Giel Smits van winkelcentrum Parijsch daaraan toe. Hub Ploem van Stec zegt dat de bestedingen wel degelijk zijn gegroeid in de afgelopen vijf jaar, en het publiek dat op het station koopt niet hetzelfde is dat in de stad komt. „Wie een kwartier moet wachten op de trein gaat niet naar het centrum fietsen voor een kop koffie."

Geen problemen
Directeur Paul van Geffen wijst erop dat de raad eerder voor het plan heeft gestemd, terwijl er toen meer was toegestaan dan nu. Heidy de Haas van Ahold meldt dat Etos en Gall&Gall – onderdeel van de holding – geen problemen hebben met een verhuizing van Albert Heijn uit het centrum. Overigens is 2.000 vierkante meter wel ruim: aan 1.800 heeft AH ook genoeg.

Rivierenland