Volledig scherm
De grote zeilvijver in de Redichemse Waard, met zicht op het werkeiland. © William Hoogteyling

Redichemse waard: wachten op het onderzoek

CULEMBORG - De plannen voor de toekomst van de Redichemse waard in Culemborg laten langer op zich wachten. Nog altijd is er geen onderzoek gedaan naar de huidige kwaliteit van de uiterwaard. 

Eigenaar Sanderse, pachter gemeente Culemborg, inwonersorganisatie Collectief Redichemse Waard en aannemer Van Waning hebben de afgelopen maanden met elkaar gesproken over de toekomst van het terrein. Van Waning wil er lichtvervuild slib storten, maar de gemeente wil Sanderse daar niet zomaar toestemming voor geven. 

Teleurstelling

Inmiddels zijn de partijen het erover eens dat het gebied open moet blijven voor natuur en recreatie. Door de 0-meting wordt het direct duidelijk als de natuurwaarden van de plas veranderen door slibstort. Aanvankelijk was er een akkoord over het onderzoek: dat zou gedaan worden door NIOO-KNAW. ‘Tot teleurstelling van zowel het collectief als het college heeft de initiatiefnemer (de aannemer, red.) op het laatste moment laten weten het onderzoek te willen verbreden en mogelijk ook eigen onderzoeker toe te willen voegen om minder kosten te maken', melden burgemeester en wethouders in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Het initiatief hiervoor ligt op het bordje van Van Waning. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland