Historische stadhuis op de Markt van Culemborg.
Volledig scherm
Historische stadhuis op de Markt van Culemborg. © Smaling Martin

Sascha Baggerman (43) beoogde nieuwe wethouder jeugdzorg en wmo in Culemborg

CULEMBORG - Sascha Baggerman (43) uit Driehuis (Noord-Holland) wordt vrijwel zeker de nieuwe wethouder van Culemborg met jeugdzorg en Wmo in haar portefeuille. De zeven coalitiepartijen kozen de voormalige PvdA-gedeputeerde van Noord-Holland uit 27 kandidaten.

Baggerman moet nog wel door de gemeenteraad benoemd worden, maar dat lijkt vanwege haar voordracht door een ruime meerderheid een formaliteit. 

Dat formele gedeelte schuift overigens wel iets op: de daarvoor beoogde raadsvergadering op 26 maart is vanwege het Coronavirus afgeblazen. De bedoeling is nu het Culemborgs college op 9 april weer te completeren, mits de coronamaatregelen dat dan weer toelaten.

Werkzaam in het Sociaal domein

Nieuwe wethouder jeugdzorg en WMO in Culemborg Sascha Baggerman.
Volledig scherm
Nieuwe wethouder jeugdzorg en WMO in Culemborg Sascha Baggerman. © AD

De Noord-Hollandse begon haar loopbaan als beleidsadviseur op het gebied van welzijn en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij de gemeente Texel. Daarna werd zij van 2007 tot 2011 gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, met onder meer die portefeuille. Daarna had zij zeven jaar een eigen adviesbureau. Voorts was Baggerman werkzaam voor adviesbureau Vondel & Nassau, dat ook actief is op het terrein van het zogeheten sociaal domein.

Volgens woordvoerder Fouad Sidali (PvdA) van de zeven raadsfracties in Culemborg is Baggerman de geschikte figuur om richting te geven aan de ontwikkeling van het sociaal domein waar jeugdzorg en Wmo deel van uitmaken.

In totaal reageerden 27 mensen op de wethoudersvacature, van wie 70 procent man. De meesten waren afkomstig uit Gelderland (11), de overigen uit Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Brabant en Friesland.

Geen eenvoudige opgave in Culemborg

Baggerman wacht geen eenvoudige opgave. Haar voorganger Simon Buwalda (CDA) stapte twee maanden geleden op nadat de tekorten op de jeugdzorg opgelopen bleken van drie naar acht ton. Culemborg behoort tot de reeks van gemeenten die veel meer kwijt zijn aan het sociaal domein dan zij van het Rijk vergoed krijgen. 

De stad verkeert bovendien algeheel in zwaar financieel weer. Op dit moment loopt een operatie om drie miljoen euro te bezuinigen op een totale gemeentebegroting van bijna tachtig miljoen.

Baggerman wil zich nog niet te expliciet uitlaten over haar aanpak in Culemborg. Volgens haar kan bij veel gemeenten verschillende soorten hulp – ook op het gebied van schuldhulpverlening en verslaving –flexibeler ingezet worden. Ook bepleit ze een betere registratie van gegevens en te verwachten uitgaven om verrassingen zoals begin dit jaar te voorkomen.

Simon Buwalda
Volledig scherm
Simon Buwalda © CDA

Rivierenland