Volledig scherm
PREMIUM
Cato en Winnie maakten een bijzonder profielwerkstuk mét expositie over een actueel thema. © William Hoogteyling

Scholieren Cato en Winnie maken werk van jodenhaat: ‘We zijn ervan geschrokken’

Ze reisden door Israël en Palestina, bezochten Krakau en Auschwitz, volgden colleges, doken in archieven, deden interviews en kwamen uiteindelijk tot de conclusie: antisemitisme is van alle tijden én nog altijd heel aanwezig. 

Vwo-scholieren Cato en Winnie van openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg maakten een bijzonder profielwerkstuk mét expositie over een actueel thema.

Van flauwe grappen via bekladde grafstenen tot serieuze bedreigingen en aanslagen. Dat er nog zo veel haat tegen joden is, zowel openlijk als onderhuids, dat hadden Cato de Weerd en Winnie van Straten beslist niet vermoed.

Voor de twee scholieren van Lek en Linge aanleiding en stof genoeg om hun profielwerkstuk eraan te wijden. Daar blijft het niet bij, ze hebben ook een fototentoonstelling over het thema gemaakt, ‘Antisemitisme, van alle tijden’ die de komende dagen is te bezoeken.

Quote

Bij antisemi­tis­me dacht ik alleen aan de Tweede Wereldoor­log. Ik wist niet dat het nu nog zo erg was.

‘We wilden ook graag op reis’

Cato (17) uit Zoelmond en de even oude Winnie uit Culemborg staan op de drempel van hun vwo-eindexamen. De twee meiden ontmoetten elkaar in de brugklas en zijn sindsdien dik bevriend.

Dat ze samen hun profielwerkstuk maken, de verplichte meesterproef voor elke scholier, was logisch. ,,We wilden allebei iets met geschiedenis,’’ zegt Cato. ,,Het moest ook een maatschappelijk tintje hebben.’’

 Winnie vult aan: ,,En we wilden ook graag op reis. Dat hoort er namelijk bij.’’ Het thema kregen ze in de schoot geworpen tijdens een klassikaal bezoek aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam. ,,Tijdens de rondleiding informeerde de gids over de actualiteit,’’ blikt Cato terug.

,,Ze vertelde dat ze geen davidsster als halssieraad kan dragen zonder te worden uitgescholden. Dus draagt ze hem nu klein als ring, dat valt minder op.’’ Een heftige ontdekking, vond Winnie. ,,Bij antisemitisme dacht ik alleen aan de Tweede Wereldoorlog. Ik wist niet dat het nu nog zo erg was.’’

Rivierenland