Volledig scherm
De 18-jarige Niels Wienberg uit Culemborg werd vermist sinds zaterdag 19 november. © ANP/ Politie/ bewerking DG

Speurhonden en helikopter zoeken vermiste Niels in Culemborg (video)

CULEMBORG - De politie is donderdag in Culemborg bezig met een grote zoekactie naar de vermiste 18-jarige Niels Wienberg. Er wordt met speurhonden van de reddingshondengroep RWHH uit Duiven gezocht in onder meer de omgeving van de Oranje Nassaulaan en rond de afgraving bij de Redichemsewaard.

Ook is een politiehelikopter ingezet, die met warmtebeeld en infraroodcamera's de omgeving heeft afgezocht. De zoekactie heeft donderdagmiddag 12.00 uur nog geen resultaat opgeleverd.

Verward
De 18-jarige Culemborger is sinds zaterdagochtend 06.00 uur vermist. Volgens de politie is de tiener verward en is het moeilijk om contact met hem te maken. De politie gaat ervan uit dat Niels nog leeft en zet stevig in op het terugvinden van de tiener. Er is onder meer gezocht bij een botenloods ten noorden van Culemborg, bij het kasteel en bij de middelbare schoollocatie van Lek en Linge. Dat gebeurt op basis van tips van mensen, die denken Niels te hebben gezien.

Politie bellen
„We nemen alle meldingen serieus en onderzoeken alle tips”, zegt een agent ter plekke daarover. „Mensen die Niels zien, vragen we hem niet aan te spreken, maar hem in het zicht te houden en ons te bellen, zodat wij zo snel mogelijk ter plekke kunnen komen.”

60 honden
De politie krijgt bij de zoektocht assistentie van vijftien vrijwilligers en elf honden van de reddingshondengroep RHWW uit Duiven. „Als we Niels vandaag niet vinden, zoeken we zondag nog een keer en dan echt groot. Dan roepen we alle reddingshondengroepen van Nederland bij elkaar en gaan we zoeken met 60 honden”, zegt Louise Smits van de RHWW.

Derde zoekactie
Het is de derde zoekactie naar Niels sinds hij wordt vermist. Een zoektocht van de politie afgelopen maandag leverde niets op. Zijn ouders hebben daarnaast woensdag gezocht met zoekhonden, ook dat had geen resultaat.

Woensdag werd tevens bekend dat Niels zijn medicijnen niet had meegenomen, terwijl hij die wel nodig heeft.

Signalement
De Culemborger is zaterdag rond 14.00 uur voor het laatst gezien. Hij stond toen op het station van Culemborg. Niels had op dat moment een bruine jas en een grijze joggingbroek aan. Onder de jas droeg hij een zwart t-shirt met lange mouwen. Aan zijn voeten had hij bruin/grijze sportschoenen van het merk Australian, aldus de politie.

Bekijk in deze video hoe een speurhond onder een brug een spoor van Niels probeert te vinden.

Volledig scherm
De politie zoekt naar Niels Wienberg in Culemborg. © DG
Volledig scherm
Vrijwilligers van de reddingshondengroep RHWW zijn in Culemborg op zoek naar de vermiste Niels Wienberg. © DG

Rivierenland