Volledig scherm
Leerlingen protesteren tegen de uitzetting van hun klasgenoten. © William Hoogteyling

Staatssecretaris grijpt niet in bij uitzetting Oekraïens gezin

CULEMBORG - De Oekraïense familie Andropov uit Culemborg moet Nederland misschien verlaten. Staatssecretaris Harbers (Justitie & Veiligheid) kon de uitzetting voorkomen, maar heeft besloten dat niet te doen. 

Daarvan is de gemeente Culemborg aan het begin van vrijdagmiddag mondeling geïnformeerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente komt daarvan waarschijnlijk maandag de schriftelijke bevestiging. Tegen dit besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk. 'Daarmee heeft de gemeente geen middelen meer om uitzetting van de familie Andropov te voorkomen.' Harbers had gebruik kunnen maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Op dit moment loopt er nog een aantal rechterlijke procedures die door de juridisch adviseur van de familie zijn aangespannen. De rechtbank neemt op korte termijn een besluit over de vraag of de familie de uitkomst daarvan hier mag afwachten.

In Culemborg is vanmiddag een picknick en wake bij Kamp Zeist tegen de uitzetting van  het gezin. Tot en met morgenvroeg wordt actie gevoerd.

Teleurgesteld

Burgemeester Gerdo van Grootheest laat weten erg teleurgesteld te zijn in deze beslissing van de staatssecretaris. ,,Culemborg heeft erop aangedrongen om juist in het belang van de drie kinderen, op basis van humaniteit, de familie Andropov in Culemborg te laten blijven wonen. Heel Culemborg leeft mee met de familie Andropov.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland