Tot aan de lippen: Culemborg herdenkt hoe hoog het water 25 jaar geleden stond
Sinds mensenheugenis stond het rivierwater niet zo hoog als eind januari 1995. Vanwege de dreigende overstroming werden 140.000 mensen halsoverkop uit het rivierengebied geëvacueerd, onder wie een kleine 24.000 Culemborgers. Deze maand herdenkt de stad uitgebreid die gebeurtenis van precies een kwart eeuw geleden.
Delen per e-mail
De Gelderlandfabriek is van 26 januari tot 2 februari middelpunt van een uitgebreid programma, Tot aan de lippen. Belangstellenden kunnen terugblikken op de bewogen weken en vooruitkijken naar de verhouding van de stad met de rivier. Ook elders in de stad kunnen ze stilstaan bij de ontruiming van de stad voor de dreigende overstroming: in theater De Fransche School, het Elisabeth Weeshuis, bij scholen en op de markt.
Tijdens die spannende dagen, eind januari 1995, dreigde met name de Waaldijk bij Ochten het te begeven. Daarop moesten binnen enkele dagen alle inwoners, of ze nu piepjong of stokoud waren, het rivierengebied verlaten. Hetzelfde gold voor duizenden stuks vee. Bedrijven moesten zoveel mogelijk voorraden en machines in veiligheid brengen. Het was, kortom, een gigantische operatie die het dagelijks leven ruim een week lamlegde.
Programma
Het programma is een initiatief van publicist Bram van Schaik en Mark van Dooren van De Gelderlandfabriek. De gemeente Culemborg, Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland ondersteunen het programma. Nauw betrokken is het Oudheidkundig genootschap Voet van Oudheusden.
Vanaf 27 januari zijn er dagelijks activiteiten die stilstaan bij het wassende water van 25 jaar geleden. Geograaf en onderwijsmanager Anton van der Velde bijt het spits af in De Fransche School met een uiteenzetting over de historie van het rivierengebied.
Weerman Marco Verhoef spreekt een dag later in het Elisabeth Weeshuis over weer, klimaat en de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van neerslag en rivierwater in de toekomst.
Zwakste schakel
Toenmalig burgemeester Henk Zomerdijk blikt op woensdag 29 januari in De Fransche School terug op de periode waarin hij opeens landelijke bekendheid kreeg omdat ‘zijn dijk’ in Ochten de zwakste schakel bleek en dreigde door te breken. Tegenwoordig is hij voorzitter van de klankbordgroep versterking Waaldijk, ook in Ochten.
Op 30 januari is in De Gelderlandfabriek ‘De avond van het water’, waarin Culemborgers terugblikken op de evacuatie die precies 25 jaar geleden op deze datum werd afgekondigd. Ecoloog Kars Veling vertelt een dag later wat het hoogwater Culemborg qua natuur gebracht heeft. De afgraving en verruiming van de uiterwaarden leverden sindsdien vele hectaren ‘nieuwe natuur’ op. Een dag later is er een excursie naar dit gebied.
Tot aan de lippen kent een cultureel slot op zondagmiddag met bewegende beelden door Armand Dijcks, gebaseerd op foto’s van de wereldberoemde fotograaf Ray Collins (onder meer National Geographic). Er is muziek van André Heuvelman (trompet), Mike del Ferro (piano & keyboards), Frans de Rond (geluid en soundscapes) en speciale gast Jeroen van Veen (piano & keyboards).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Auto loopt veel schade op bij brand in Culemborg
CULEMBORG - Een personenauto heeft in de nacht van maandag op dinsdag behoorlijke schade opgelopen bij een brand aan de Wilhelmina Druckerweg in Culemborg. -
PREMIUM
Een hondje nemen is razend populair in coronatijd: puppycursussen kunnen vraag amper bijhouden
CULEMBORG/DODEWAARD/OPIJNEN/TIEL - Hondenscholen in de regio worden platgebeld door mensen die met hun pup op cursus willen. Door het coronavirus nemen meer mensen een hond en is de vraag naar puppycursussen flink gestegen. ,,Als je nu belt om je pup aan te melden, kan het tot wel twee maanden duren voor je terecht kunt”, zegt Riny van Bekkum. -
PREMIUM3
Kopers uit Randstad hebben Rivierenland ontdekt
GELDERMALSEN - Kapitaalkrachtige huizenkopers uit de Randstad hebben Rivierenland ontdekt. Mede daardoor is de vraag naar koophuizen er afgelopen jaar sterk gegroeid, terwijl het aanbod met 10 procent is afgenomen. Het resultaat: de koopprijs is met ruim 15 procent nog sterker gestegen dan het landelijk gemiddelde van 11 procent. Een huis kostte zo in de regio gemiddeld 383.00 euro. -
Wat doen tijdens kerstvakantie? Deze kids vervelen zich geen moment en geven de beste tips
Het maakt Emma, Stan en Olle niet uit dat de dierentuinen, de pretparken, de winkels en de zwembaden deze kerstvakantie dicht zijn. Vervelen doen ze zich geen moment. Ze geven andere kinderen in Rivierenland tips om de vakantie goed door te komen. -
PREMIUM
Van streamseries tot coronawandeling: op zoek naar cultuur in Rivierenland in het coronajaar
Corona legde cultureel Rivierenland afgelopen jaar grotendeels plat. Toch, juist door het virus kwam ook een aantal juweeltjes tot stand.
-
BLOG
En toch was Sint nog wel onder ons
We leven overduidelijk in andere tijden. Als Black Friday zelfs Zwarte Piet weet te overvleugelen op de voorpagina’s van deze en andere kranten, dan weet je dat corona veel doet met mensen. Ook als het virus, God zij dank, je huisje voorbijgaat. -
Amelink verlengt contract bij Vriendenschaar
CULEMBORG - Niek Amelink is ook komend seizoen hoofdtrainer van Vriendenschaar. De coach heeft zijn contract bij de Culemborgse derdeklasser verlengd. -
Koningin Wilhelmina College (KWC) in Culemborg: niet meer op reis maar tweetalig kan ook in coronatijd
CULEMBORG - Natuurlijk is de coronatijd lastig voor het tweetalig onderwijs met zijn flinke internationale oriëntatie. Maar het Koningin Wilhelmina College (KWC) in Culemborg houdt er nadrukkelijk aan vast en is niet bij de pakken neer gaan zitten. Ondanks de beperkingen voor internationale contacten.