Volledig scherm
Maksim (14), Denis (10) en Arina (5). © Jeroen Jumelet

Uitgezette familie Culemborg opgevangen in Oekraïense kerk

De Culemborgse familie die zaterdag is uitgezet naar Oekraïne, wordt opgevangen in een kerk in Kiev. Daar krijgen ze basisvoorzieningen zoals eten en een slaapplaats.

Volgens hun juridisch adviseur Frank King gaat het desondanks slecht met de kinderen. ,,Ze zijn getraumatiseerd door de hele affaire. Ze zijn van hun bed gelicht, op het vliegtuig gezet en zitten nu in een vreemd land waar ze de taal niet spreken.’’

De familie werd anderhalve week geleden op chaletpark Beaugarde in Culemborg door de politie opgepakt en naar het detentiecentrum van Zeist gebracht. De Oekraïense ouders Olga Andropova (40) en Viktor Zelenkin (38) verbleven sinds 2001 illegaal in Nederland. Hun kinderen Maksim (14), Denis (10) en Arina (5) zijn in Lopik en Utrecht geboren en gingen alle drie in Culemborg naar school.

Protestacties

Zaterdag werd het gezin ondanks protestacties en gerechtelijke procedures, het land uitgezet en per vliegtuig naar Kiev gebracht. Daar was al opvang in een kerk geregeld. De kinderen gaan er nog niet naar school.

Adviseur King begint vandaag opnieuw een procedure bij de Utrechtse rechtbank om te vragen of de kinderen in Nederland mogen wachten op een besluit over een verblijfsvergunning. ,,De rechten van deze kinderen zijn aangetast. Ze hebben geen dak boven hun hoofd en hun situatie is in Oekraïne dusdanig verslechterd, dat het niet goed met ze gaat.’’

  1. Jesse leeft in reservetijd en streept zijn bucketlist af: hij gaat trouwen
    PREMIUM

    Jesse leeft in reserve­tijd en streept zijn bucketlist af: hij gaat trouwen

    Vijf kinderen, van wie drie met het Syndroom van Leigh, een ongeneeslijke progressieve spierziekte. Eén van de drie is inmiddels overleden. Het leven van Thea Olivier uit Beesd bestaat volledig uit de zorg voor haar twee andere zieke kinderen van wie ze onvermijdelijk te vroeg afscheid moet nemen. Zoon Jesse vertrekt in elk geval niet zonder één ding van zijn bucketlist te hebben gestreept: hij ging trouwen.

Rivierenland