Vuurwapens in filmpje op Instagram lijkt geen serieuze dreiging

Update/VideoCULEMBORG - De politie Culemborg is maandagochtend op vijf vestigingen van middelbare scholen in Culemborg aanwezig omdat er sinds gisteren een filmpje circuleert op Instagram waarin meerdere vuurwapens te zien zijn. Omdat in het filmpje de woorden ‘shab’  (een groep jongeren, red.) en ‘schoolplein’ te zien zijn, is een link met de scholen gelegd. Kinderen die zich onveilig voelen zijn naar huis gegaan, anderen zijn gebleven. 

De politie neemt het filmpje serieus zegt een woordvoerder. ‘Vooralsnog is er geen reden om uit te gaan van een daadwerkelijke dreiging, maar de situatie wordt gemonitord en heeft de constante aandacht', zegt de politie. Er is een onderzoek gaande om de maker van het filmpje te achterhalen. In de pauzes is er politie op de scholen aanwezig om ‘in de gaten te houden of de situatie gelijk blijft'.

Veilig

,,Als je je niet veilig voelde, mocht je naar huis gaan, werd ons in de klas verteld’’, zegt de jonge leerling van het Koningin Wilhelmina College (KWC). Hij en paar medeleerlingen voelen zich dusdanig vervelend dat ze ervoor kiezen dat ze naar huis gaan. Meer leerlingen hebben dat besluit genomen. Meerdere ouders komen hun kinderen met auto’s halen.

Glazen huis

Net als op alle scholen zijn de leraren en leerlingen van het Koningin Wilhelmina College vanochtend ingelicht. Op het Koningin Wilhelmina College is het Glazen Huis daarna door de burgemeester geopend. De lessen gaan op alle scholen gewoon door. Rector Joke Hengefeld van het Koningin Wilhelmina College probeert vooral de rust te laten terugkeren. Ze benadrukt dat er geen link is met haar school en dat er niets aan de hand is. Op het KWC zijn geen leerlingen naar huis gestuurd, maar angstige leerlingen zijn niet tegengehouden.

‘Paniek’

Volgens Joost van Rijn, directeur-bestuurder van O.R.S. Lek en Linge heeft hij in overleg met de politie afgesproken dat de school alert is, maar dat aan ‘poging paniek te zaaien, geen voeding zal worden gegeven’. In een brief aan de ouders schrijft hij dat in enkele klassen angstige verhalen de ronde doen over een dreigende schietpartij op het KWC. ,,Helaas is het iets van deze tijd. Alles wordt meteen doorgestuurd.’’

De berichten over de verwarring die is ontstaan over leerlingen die naar huis mochten gaan, hekelt Van Rijn af als ‘fakenieuws’. Zijn leerlingen heeft hij niet naar huis laten gaan. 

Volledig scherm
Het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland