Volledig scherm
GroenLinks viert de overwinning in Culemborg. Het gewenste raadsakkoord komt er echter niet in de stad. © AD

VVD stapt op, raadsakkoord Culemborg definitief van de baan

CULEMBORG - De VVD trekt de stekker definitief uit het gewenste raadsakkoord in Culemborg. De partij is teleurgesteld over de weinig vernieuwende gang van zaken.

“Een raadsakkoord betekent voor ons een nieuwe werkwijze met bijbehorende bestuurlijke vernieuwing. Uit de formatie-avond met de raad op 14 mei is echter gebleken dat een krappe meerderheid wil dat één partij het voortouw neemt tot collegevorming. Dit is in onze ogen echt ouderwetse coalitievorming en doet de kans op bestuurlijke vernieuwing met een raadsbreed gesteund college te niet’’, schrijft de partij in een persbericht. De partij neemt nu genoegen met een rol in de oppositie.

'Eerst akkoord, dan poppetjes'

Gisteren liet VVD-raadslid Amy van der Lee al weten dat het geen trek had in de plannen van GroenLinks. Die partij wil als grootste nu het voortouw nemen om een college van burgemeester en wethouders te vormen. ,,Dit strookt niet met onze visie en daarmee doen we onze stemmers en leden, die ons verhaal steunden, geen recht’’, aldus de VVD in het persbericht. 

Van der Lee had de zinnen gezet op een andere gang van zaken. Daarbij worden de partijen het eerst eens over het raadsakkoord en besluiten de partijen daarna samen welke 'poppetjes' erbij horen.

'Niet gehoopte vernieuwing'

De VVD, met 4 zetels even groot als GroenLinks, vindt dat een college van wethouders door de héle raad gesteund moet worden en niet 'een verkapt coalitie-bestuur' moet zijn. ,,Dat is niet de bestuurlijke vernieuwing die de gemeente nodig heeft om de stad effectief te kunnen besturen.’’

De liberalen zeggen het te betreuren dat een open akkoord met alle partijen op dit moment niet lukt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland