Volledig scherm
Simon Buwalda. © CDA Zaltbommel

Wethouder Culemborg stapt op om zorgtekort: ‘Ik zie geen andere keuze’

CULEMBORG  - Wethouder Simon Buwalda heeft zijn ontslag ingediend als wethouder van de gemeente Culemborg. Als reden geeft hij dat er opnieuw tekorten zijn ontstaan binnen de (jeugd)zorg.

,,Recent is opnieuw een extra financieel tekort ontstaan binnen WMO/Jeugd”, schrijft Buwalda (CDA) in zijn ontslagbrief. ,,Ik zie geen andere keuze dan hieruit de politieke consequentie te trekken door mijn ontslag in te dienen.”

In de brief bedankt hij de andere collegeleden en de raadsleden voor de samenwerking. Volgens burgemeester Gerdo van Grootheest heeft Buwalda ‘zich met hart en ziel ingezet voor Culemborg, in het bijzonder voor Culemborgers die zich in een kwetsbare positie bevinden.’ 

Met Buwalda kwam CDA terug in het collega

Buwalda was voorheen twee jaar CDA-wethouder in Zaltbommel en nu dus bijna twee jaar wethouder in Culemborg. Behalve met de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) heeft Buwalda zich onder meer ook bezig gehouden met de perikelen rond het zwembad in de Lekstad. De andere wethouders in Culemborg zijn Joost Reus (GroenLinks), Collin Stolwijk (D66) en Monica Wichgers van Culemborg van Nu.

Toen het college aantrad was het nog de vraag of CDA-er Buwalda of CU-kandidaat Daniël Jumelet de vierde wethouder zou worden. Een raadsmeerderheid koos toen voor Buwalda en daarmee voor een rentree van het CDA in het college. Alle wethouders hebben een aanstelling voor 90 procent.

Verdeling werkzaamheden

Het college van burgemeester en wethouders bepaalt in de komende dagen hoe de portefeuille van wethouder Simon Buwalda wordt verdeeld over de andere wethouders. Daarna praat de gemeenteraad over een definitieve oplossing.

Rivierenland