Volledig scherm
ANP

Zonnepanelen voor ecologische wijk in Culemborg

CULEMBORG - In de ecologische wijk Lanxmeer in Culemborg komen volgend jaar zonnepanelen. De panelen op een parkeerplaats aan de Marsmanweg leveren elektriciteit voor 55 huizen. Als het aan de lokale energiecoöperatie Vrijstad Energie ligt, worden veel meer parkeerplaatsen met deze techniek uitgerust.

Vrijstad Energie is opgericht door het lokale nutsbedrijf Thermo Bello, de motor achter de wijkverwarming in de wijk Lanxmeer.

Parkeervelden
De nieuwe coöperatie wil zoveel mogelijk energie besparen en de rest lokaal en in eigen beheer duurzaam opwekken. Met het nieuwe plan richt Vrijstad Energie de pijlen op de grote parkeervelden aan de randen van de wijk. Die zijn daar aangelegd omdat de straatjes zelf autoluw zijn. „Ons plan is een volgende stap richting energieneutrale wijk", zegt woordvoerder Arjan Schamhart. „Van de netbeheerder hebben we ruimte gekregen om hardware te testen. Op de Marsmanweg moeten ongeveer 450 zonnepanelen komen.”

Oplaadpaal
Die komen als afdakjes boven de auto's. Tegelijk met de energieopwekking worden camera's geplaatst. Daarmee wordt de sociale veiligheid ter plekke vergroot. De opgewekte energie wordt opgeslagen of direct gebruikt, bijvoorbeeld voor oplaadpalen van elektrische auto's.

Rivierenland