Volledig scherm
Judith Jobse maakt zich zorgen over toekomstige 5g-zendmasten in Culemborg. © William Hoogteyling

Zorgen over 5G-netwerk in Culemborg

CULEMBORG - Dankzij het nieuwe 5G-netwerk internetten we straks met enorme snelheden. Een groep verontruste Culemborgers vindt de ontwikkelingen té hard gaan en heeft een manifest opgesteld.

In het 5G Manifest Culemborg roepen ze de gemeente Culemborg op voorlopig geen 5G en andere nieuwe zendfrequenties in gebruik te nemen zolang er wetenschappelijke onzekerheid is over de gezondheidseffecten. ,,Afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid van risico's'', licht zangeres en zangcoach Judith Jobse - een van de opstellers - toe.

De gemeente wordt gevraagd een duurzaam antennebeleid ontwikkelen waarin ze haar zorgplicht serieus neemt. Verder willen de verontruste Culemborgers dat burgers inspraak krijgen op zenderplaatsing.

Vergunningvrij

Jobse: ,,Bij de uitrol van 2G, 3G en 4G zijn grote zendmasten geplaatst, vaak langs snelwegen, op industrieterreinen en plekken waar al zendmasten stonden. Voor 5G zijn vele malen meer zendmasten nodig omdat de frequenties veel minder ver reiken dan die van hun voorgangers. Om de tientallen meters moeten kleine zendmasten geplaatst worden aan lantaarnpalen, bushokjes en ander straatmeubilair. Die antennes zijn vergunningvrij en kunnen dus overal worden geplaatst, dus ook pal voor de slaapkamer van jou of je kind. Of bij scholen. Verder zijn bomen obstakels voor het signaalbereik van 5G, dus zullen er bomen gekapt moeten worden'', stelt Jobse.

Gevoelig voor straling

Woordvoerster Mireille Giesendorf van de gemeente Culemborg laat weten dat er nog geen aanvragen of plannen voor 5G binnen zijn. ,,We houden de ontwikkelingen in de gaten en baseren ons op adviezen vanuit bijvoorbeeld het RIVM. En we houden ook oog voor mensen die gevoelig zijn voor straling en kijken hoe we effecten kunnen voorkomen.''

Judith Jobse, die thuis bekabeld internet en een telefoon aan een draad heeft en haar smartphone meestal op de vliegtuigmodus laat staan, verklaart de felheid waarmee ze reageert als dit onderwerp ter sprake komt. ,,Ik ben niet boos. Er wordt ons in jubelstemming verteld hoe geweldig 5G gaat zijn, maar bij een eerlijk verhaal hoort ook het belichten van de andere kant.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland