Volledig scherm
GA Eagles-speler Robin van der Meer (links) in duel met Nathaniel Will van De Graafschap. © Pro Shots

Dag des oordeels voor De Graafschap: ere- of eerste divisie?

DOETINCHEM/ UTRECHT - Het is D-day voor De Graafschap. Vanmiddag om 14.00 uur doet voorzieningenrechter Heinemann in Utrecht uitspraak in het kort geding dat FC Twente tegen de KNVB heeft aangespannen. Wordt het komend seizoen ere- of eerste divisie voor de Superboeren?

Veel fans en beleidsbepalers van beide clubs zullen daarom vanochtend geen hap door de keel kunnen krijgen. Wordt het voetballen tegen Ajax en PSV of tegen Jong FC Utrecht en FC Oss? Het is nogal een verschil.

Licensie afgepakt
Heinemann doet uitspraak omdat FC Twente naar de rechter stapte. De licentiecommissie van de KNVB nam op woensdag 18 mei de licentie voor de eredivisie af van de club uit Enschede wegens wanbeleid, misleiding en fraude. Dat betekende dat FC Twente verplicht moest degraderen naar de eerste divisie. Dat pikten de Tukkers niet

Degradatie
Het kort geding dat de club aanspande tegen de voetbalbond heeft direct invloed op de divisie waarin De Graafschap komend seizoen speelt. De Doetinchemmers verloren op zondag 22 mei de finale van de play-offs van Go Ahead Eagles. Normaal gesproken zou de club dan degraderen naar de eerste divisie, maar de KNVB besloot eind april al dat de eventueel opengevallen plek van FC Twente op zou worden gevuld door de nummer 16 (Willem II) of 17 (De Graafschap) uit de eredivisie van het afgelopen seizoen. Omdat Willem II zich wel op eigen kracht handhaafde werd dat dus De Graafschap.

KNVB krijgt gelijk
Als de rechter vanmiddag de KNVB in het gelijk stelt, speelt De Graafschap in het seizoen 2016/2017 ook weer in de eredivisie. FC Twente kan nog wel in hoger beroep gaan. De club heeft daarvoor vier weken de tijd. Gebeurt dat daadwerkelijk, dan kan het wel twee maanden duren voordat de appèlrechter een uitspraak doet.

FC Twente krijgt gelijk
Valt de uitspraak in het voordeel van FC Twente uit, dan kan De Graafschap naar de rechter stappen. De club heeft daar nog geen besluit over genomen. Ook de KNVB kan dat doen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. In Zeist zijn ze vooral gebaat bij een zo normaal mogelijk competitieverloop in het nieuwe seizoen.

Dat FC Twente nog een zaak heeft lopen bij de beroepscommissie van de KNVB wordt pas relevant als de rechter vanmiddag de zaak ‘teruggeeft’ en geen uitspraak doet. Dan wordt de uitspraak van de beroepscommissie op maandag 13 juni interessant.

Hels karwei
Mocht de De Graafschap na vanmiddag toch de gang naar de eerste divisie maken dan moet de begroting 2,5 à 3 miljoen euro omlaag. Het wordt dan een stuk moeilijker om goede spelers te vinden en de club kan de beloften amper op sterkte krijgen. Ook wordt het een hels karwei om in de eerste divisie een nieuwe shirtsponsor te vinden.

Last but not least: ook al hebben reeds 2.000 fans - ondanks de onzekerheid - hun seizoenkaart verlengd, het stadion zal bij lange na niet uitverkocht zijn.