Volledig scherm
© Pro Shots

De Graafschap blijft in eerste divisie

DOETINCHEM - De Graafschap speelt in het nieuwe seizoen in de eerste divisie. Dat heeft voorzieningenrechter Van Maanen van de rechtbank in Utrecht vrijdagmiddag bepaald. Hij wees de eis van de Doetinchemse club om als negentiende in de eredivisie te worden toegelaten, af.

De Graafschap was naar de rechter gestapt nadat de beroepscommissie van de KNVB de licentie terug had gegeven aan FC Twente. Eerder had zowel de licentiecommissie van de KNVB als de rechter bepaald dat de Tukkers terecht waren teruggezet naar de Jupiler League wegens misleiding en fraude.

Onmogelijk
Volgens de rechter is het voor de KNVB onmogelijk om binnen drie weken een nieuw competitieprogramma voor in elkaar te zetten, met negentien clubs. Van Maanen noemt dat in zijn uitspraak 'praktisch onuitvoerbaar'. De Graafschap is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten à 1.435 euro.

Beroep
De club kan nog in beroep tegen de uitspraak, maar het is nog onduidelijk of de clubleiding daartoe besluit. Directieleden en advocaat Danny Snijders zijn vrijdagmiddag in spoedoverleg gegaan over eventuele vervolgstappen.

De Superboeren openen het nieuwe seizoen op vrijdag 5 augustus. De Doetinchemmers spelen dan thuis, tegen FC Eindhoven.

Eredivisie
Het nieuwe eredivisieseizoen begint in hetzelfde weekend. NEC vrijdagavond thuis tegen PEC Zwolle. FC Twente opent de competitie en dag later, zaterdag 6 augustus, met een thuiswedstrijd tegen Excelsior.

Een week eerder is de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Landskampioen PSV speelt in de Amsterdam ArenA tegen bekerwinnaar Feyenoord. De wedstrijd op zondag 31 juli begint om 18.00 uur.

Onze verslaggever Raymond Willemsen volgt de ontwikkelingen op de voet en plaatst regelmatig updates op Twitter. Leest u dit bericht in de app? Klik dan HIER voor de tweets.

Volledig scherm
De Graafschap-spits Vincent Vermeij bekijkt teleurgesteld het bericht dat zijn club in de eerste divisie blijft. © Theo Kock