Volledig scherm
De Graafschap-trainer Henk de Jong. © Pro Shots

De Graafschap bouwt zekerheid in: ‘Er moet iets veranderen’

DOETINCHEM - De Graafschap-trainer Henk de Jong gooit het roer om. De coach van de Doetinchemse eredivisionist kiest zondag in het uitduel bij concurrent Fortuna Sittard voor een systeem met drie centrumverdedigers.

De Jong wil in defensief opzicht meer zekerheid inbouwen na de deceptie tegen SC Heerenveen (0-5 nederlaag) en het eerdere verlies bij Heracles Almelo (4-0). ,,We hebben een paar keer met dikke cijfers verloren, dus er moet iets veranderen. We willen ons niet elke week laten afslachten. Tot de winterstop moeten we zoveel mogelijk punten binnenhalen’’, zei De Jong.

De Friese coach wilde vrijdag nog geen opstelling prijsgeven, maar lijkt in Sittard zonder Stef Nijland aan te treden. De aanvallende middenvelder is vermoedelijk het slachtoffer van de tactische wijzigingen. 

Aanvoerder Sven Nieuwpoort vormt samen met Bart Straalman en Myenty Abena het hart van de defensie, terwijl Jordy Tutuarima en Leeroy Owusu als ‘hoge’ backs zullen spelen. ,,Een 3-5-2 formatie, al zullen sommige mensen het misschien 5-3-2 of 3-4-3 noemen. Het is in ieder geval de bedoeling dat we compacter staan en niet meer worden overlopen.’'

Resultaat

De Graafschap en Fortuna Sittard hebben na acht duels beide zeven punten. ,,Er liggen zeker mogelijkheden om een resultaat te halen, al hebben zij misschien meer kwaliteit. We moeten zorgen dat het tactisch goed staat en goed met onze kansen omgaan.’'

Middenvelder Erik Bakker ontbreekt bij De Graafschap vanwege een schorsing. Centrumverdediger Lars Nieuwpoort is terug van een hamstringblessure, maar begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, S. Nieuwpoort, Straalman, Abena, Tutuarima; Klaasen, Olijve, El Jebli; Van Mieghem, Serrarens.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.