Volledig scherm
Youssef El Jebli treurt na de degradatie van De Graafschap. De Doetinchemse club schrijft wel zwarte cijfers over het seizoen 2018-2019. © Wil Kuijpers

De Graafschap draait half miljoen euro winst in degradatiejaar

DOETINCHEM - Sportief gezien is het seizoen 2018-2019 voor De Graafschap uitgelopen op een drama. Maar op financieel vlak heeft de Doetinchemse club in het degradatiejaar met een winst van bijna een half miljoen euro een flinke stap in de goede richting gezet. 

De jaarcijfers van De Graafschap worden, na controle door een accountant, eind oktober officieel gepresenteerd. Een jaar geleden noteerden de Doetinchemmers nog een verlies van 750.000 euro.

De Graafschap ziet het negatief eigen vermogen nu teruglopen naar ongeveer een half miljoen euro. De zwarte cijfers over afgelopen seizoen zijn grotendeels te danken aan de hogere televisie-inkomsten. In de eredivisie incasseren de Superboeren circa 1,2 miljoen meer aan mediagelden dan in de eerste divisie. Ook de sponsorinkomsten liggen hoger op het hoogste niveau.

Transfergelden

De transfergelden van de verkoop van Delano Burgzorg (Spezia, Italië) en Youssef El Jebli (Al-Faisaly, Saudi-Arabië) worden meegenomen in de jaarcijfers van volgend jaar. Hetzelfde geldt voor de solidariteitsbijdrage voor de transfer van voormalig Superboer Luuk de Jong van PSV naar Sevilla. De Graafschap ontvangt in totaal circa 1 miljoen euro voor de drie transfers, waarvan een deel terugvloeit naar investeerders en de jeugdopleiding.

De Doetinchemse club verwacht door de klappers op de transfermarkt, ondanks de teruggang naar de eerste divisie, dit seizoen opnieuw een kleine winst te boeken.