Volledig scherm
© Proshots

De Graafschap dreigt met rechter als KNVB ingrijpt

DOETINCHEM - De Graafschap stapt naar de rechter als de club alsnog degradeert. De Doetinchemse club bleef na een bizarre voetbalzondag in de eredivisie.

De Graafschap werd in de finale van de play-offs tegen Go Ahead Eagles uitgeschakeld, maar de Superboeren mogen door de 3-1 zege van Willem II op NAC volgend seizoen toch op het hoogste niveau uitkomen. Of de rechter moet roet in het eten gooien en de degradatie van FC Twente ongedaan maken. In dat geval zou De Graafschap alsnog kunnen degraderen. Daarmee zullen de Superboeren niet akkoord gaan.

Eredivisieclub „Wij gaan vanaf nu door het leven als een eredivisieclub en gaan daar ook naar handelen’”, stelt algemeen bestuurder Hans Veldhorst van De Graafschap in. „Als de KNVB ons alsnog laat degraderen, stappen wij naar de rechter.’” Rechter FC Twente meldde donderdag naar de rechter te snappen om de degradatie naar de eerste divisie weer ongedaan te maken. Onduidelijk is wanneer de rechter uitspraak doet. De Graafschap verkeert daardoor voorlopig in onzekerheid. „Dat kan helemaal niet”, vindt directielid Martine Zuil van de Doetinchemse club. „Wij kunnen niet verder met beleid maken. We kunnen niet met spelers praten, sponsors verlengen hun contract niet als ze niet weten of we in de eredivisie spelen en sommige van onze spelers hebben een clausule in hun contract dat ze bij degradatie transfervrij zijn. Je kunt niet van ons verwachten dat we een aantal weken niets kunnen doen. De KNVB moet in het geval dat FC Twente het hoger beroep wint, volgend seizoen maar negentien clubs in de eredivisie uit laten komen.”