Volledig scherm
© Pro Shots

De Graafschap eist plek in eredivisie: wat zijn de kansen?

DOETINCHEM - Het kort geding dat De Graafschap tegen de KNVB heeft aangespannen, dient vanmiddag in Utrecht. De Superboeren eisen bij de rechter een plek in de eredivisie. Hoe zijn de kansen?

Wat heeft De Graafschap er toe gebracht om een plek in de eredivisie op te eisen bij de rechter?
FC Twente werd op 18 mei vanwege stelselmatige fraude en misleiding de licentie voor de eredivisie afgepakt door de licentiecommissie van de KNVB. Voorzieningenrechter Heinemann oordeelde dat dit besluit juist was. De Graafschap dacht toen – ondanks de sportieve degradatie – de plek van de Tukkers in te mogen nemen.

Op vrijdag 17 juni vernietigde de beroepscommissie van de KNVB het oordeel echter en gaf FC Twente alleen een boete van 181.000 euro. Daardoor moesten de Doetinchemmers alsnog afdalen naar de eerste divisie.

Wat voor redenen gaat De Graafschap bij de rechter aanvoeren om een extra plek in de eredivisie te krijgen?
Advocaat Danny Snijders van De Graafschap wil daar nog niet veel over kwijt, maar verwacht wordt dat hij zeker de volgende punten aan zal voeren:

De KNVB had FC Twente de licentie al in januari 2016 moeten afpakken, maar verzuimde dat. Met deze oplossing ('schoon schip maken' en de zaak met een geldboete afdoen) heeft de KNVB onrechtmatig gehandeld. De voetbalbond had daarnaast niet het degradatiereglement tijdens het seizoen mogen wijzigen. De KNVB heeft verwachtingen geuit richting De Graafschap die ze niet na kon komen. Daardoor zijn de Superboeren in feite een maand gegijzeld door de KNVB.

Wat gebeurt er als De Graafschap het kort geding verliest?
Dan moet de club daadwerkelijk naar de eerste divisie of De Graafschap moet in beroep gaan of een bodemprocedure starten.

En wat als de rechter De Graafschap gelijk geeft?
Dan heeft de voetbalbond een groot probleem. De eredivisie bestaat dan uit 19 clubs en dus moet er een nieuw competitieschema komen met vier extra speelronden. Daar zitten zeker de meeste burgemeesters én de clubs die Europees voetbal spelen niet op te wachten. Het is nog maar de vraag of de competitie dan daadwerkelijk op 5 augustus van start kan gaan.