De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp (rechts) en Eric Gudde, directeur betaald voetbal bij de KNVB, gaan maandag weer om tafel.
Volledig scherm
De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp (rechts) en Eric Gudde, directeur betaald voetbal bij de KNVB, gaan maandag weer om tafel. © ANP

De Graafschap gaat maandag met KNVB om tafel: ‘Daarna pas kijken naar vervolgstappen’

DOETINCHEM - De Graafschap gaat maandag weer om tafel met de KNVB. De Doetinchemse eerstedivisionist neemt pas na het gesprek een beslissing over eventuele vervolgstappen, tegen het bondsbesluit om dit seizoen geen clubs te laten promoveren en degraderen.

De Graafschap verloor vorige week, samen met lotgenoot Cambuur, een kort geding tegen de voetbalbond. De eerstedivisionisten uit Doetinchem en Leeuwarden hadden de rechtszaak aangespannen, omdat zij zich benadeeld voelen door het KNVB-verdict. 

De clubs stonden riant op een promotieplek, voordat het seizoen vanwege de coronacrisis abrupt werd beëindigd.

Financiële compensaties

Bij het gesprek met de KNVB schuiven maandag ook vertegenwoordigers van Cambuur aan. Als het aan De Graafschap ligt, worden financiële compensaties een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst. De Doetinchemse club wil geld zien van de bond om zijn financiële leed te verzachten. De Superboeren lopen zeker 2,5 miljoen euro mis door de gemiste promotie naar de eredivisie.

,,Eric Gudde (directeur betaald voetbal, red.) heeft de belofte gedaan zijn best te doen de zwaarst getroffen clubs zo goed mogelijk te compenseren”, zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. ,,Wij zijn benieuwd in hoeverre hij daar aan kan voldoen en welk beeld hij daar bij heeft.”

Afhankelijk van de uitkomst van het gesprek, beraadt De Graafschap zich over vervolgstappen. De Doetinchemse club kan in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter. Ook het uitschrijven van een ledenvergadering met alle profclubs, met als doel het KNVB-besluit van tafel te vegen, behoort nog tot de mogelijkheden.