Volledig scherm
Peter Hofstede, technisch manager bij De Graafschap. © BSR / SOCCRATES

De Graafschap gaat verder met technisch manager Hofstede

DOETINCHEM - Peter Hofstede is ook volgend seizoen technisch manager bij De Graafschap. Het aflopende contract van de ex-prof uit Oosterbeek wordt met een jaar verlengd bij de Doetinchemse eredivisionist.

De contractverlenging is opmerkelijk, aangezien er de laatste maanden veel kritiek was op het werk van Hofstede (52). De technisch manager moest het meermaals ontgelden bij een deel van de achterban, mede vanwege het slechte aankoopbeleid van afgelopen zomer.

Ook binnen de raad van commissarissen (rvc), onder leiding van voorzitter Martin Mos, bestonden er twijfels over het functioneren van Hofstede. De Oosterbeker kreeg tijdens de contractbesprekingen de opdracht om met een concreet plan te komen voor de scouting en de jeugdopleiding. Die plannen zijn nu goedgekeurd en mogen door hemzelf tot uitvoering worden gebracht.

Hofstede bekleedt de functie van technisch manager sinds de zomer van 2015. De oud-aanvaller maakte in die periode een degradatie en promotie mee. De oud-aanvaller was voorheen verbonden aan De Graafschap als lid van de rvc, met als portefeuille voetbaltechnische zaken.

Breedgedragen

Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp, die net als Mos altijd achter Hofstede is blijven staan, noemt de contractverlenging een ‘breedgedragen besluit’. De klankbordgroep heeft gezien de recente aanstelling geen stelling genomen. Ostendorp snapt de kritiek en erkent dat er de laatste jaren fouten zijn gemaakt op technisch vlak. Zo zijn er amper jeugdspelers doorgebroken en heeft De Graafschap sinds 2016 geen grote transfersommen meer ontvangen.

Maar de directeur ziet voldoende positieve ontwikkelingen. ,,Er zijn afgelopen zomer spelers gehaald van wie we meer hadden verwacht. Maar in de winter is die schade goed gerepareerd met een aantal gerichte versterkingen”, doelt Ostendorp op de komst van Azor ­Matusiwa en Charlison Benschop. ,,Qua voetbal is er een flinke verbetering te zien.”

Redding

De winterse transferperiode lijkt daarmee de redding te zijn geweest voor Hofstede. Ostendorp bestrijdt dat. ,,Er is in een breed perspectief naar zijn functioneren gekeken. Alle kritische zaken zijn aan bod gekomen. Maar we zien ook dat er veel dingen goed gaan”, stelt de directeur. ,,De samenwerking tussen Peter en de technische staf en Jefta Bresser (hoofd opleidingen, red.) is daar een voorbeeld van, die verloopt nu uitstekend. Ik vind dat dat leidend moet zijn.”

Hofstede blijft verantwoordelijk voor de selectie en trainersstaf. Naast het optuigen van het scoutingsapparaat krijgt hij voor volgend seizoen de opdracht om de jeugdopleiding te reïntegreren in de voetbalorganisatie en de doorstroming van talent te verbeteren. De jeugdafdeling valt nu nog onder een aparte stichting. Vanaf de zomer trainen alle teams van De Graafschap weer op één sportpark.

Hofstede zegt opgelucht te zijn dat er nu duidelijkheid is omtrent zijn positie. ,,Dat schept in zekere zin rust”, zegt hij. ,,Ik ben blij dat ik mijn werk bij De Graafschap kan voortzetten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.