Daley Blind scoort namens Ajax tegen De Graafschap in de ontmoeting tussen beide clubs eerder dit seizoen in Amsterdam.
Volledig scherm
Daley Blind scoort namens Ajax tegen De Graafschap in de ontmoeting tussen beide clubs eerder dit seizoen in Amsterdam. © ANP

De Graafschap: ‘KNVB was gewaarschuwd voor Ajax-dilemma’

DOETINCHEM - De KNVB is voor het seizoen gewaarschuwd voor de huidige problemen met het speelschema. Dat zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. Als de thuiswedstrijd tegen Ajax twee dagen naar voren wordt gehaald, zoals de voetbalbond wil, dan moeten de Superboeren in zeven dagen tijd drie wedstrijden spelen. 

Immers, op zondag 20 april speelt De Graafschap uit bij VVV en drie dagen later staat de thuiswedstrijd tegen concurrent FC Emmen op de rol. De thuisbeurt tegen Ajax staat op zondag 28 april maar gaat dus mogelijk naar vrijdag 26 april. 

,,Vanuit Doetinchem en De Graafschap is de KNVB vóór het vaststellen van het speelschema al gewezen op deze situatie”, zegt Ostendorp. ,,Zij zagen het mogelijke dilemma ook, maar hebben toch het risico genomen om voor deze opzet te kiezen. De KNVB heeft ingeschat dat de bekerfinalist niet óók de halve finale van de Champions League zou spelen.”

De Graafschap-Ajax

Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap.
Volledig scherm
Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. © Jan Ruland van den Brink

De voetbalbond zit door het Europese succes van Ajax opgezadeld met een probleem. De KNVB wil het competitieduel van de Amsterdammers bij De Graafschap vervroegen van zondag 28 naar vrijdag 26 april. Op die manier moet Ajax meer tijd krijgen om zich voor te kunnen bereiden op de eerste halve finalewedstrijd in de Champions League.

Doordat het speelschema bomvol zit - Ajax speelt op 5 mei ook de bekerfinale tegen Willem II - ziet de voetbalbond geen andere opties dan 26 april.

De verplaatsing leidt tot verzet bij De Graafschap. De Doetinchemse eredivisionist, die nog volop in de strijd tegen degradatie zit, zegt de veiligheid niet te kunnen waarborgen. Bovendien is er, meent men in Doetinchem,  sprake van ‘competitievervalsing’. Alle eredivisieduels in de laatste twee speelronden moeten volgens de regels van de KNVB op hetzelfde moment worden afgewerkt.

Geen overeenstemming

De Graafschap heeft woensdagochtend uitgebreid met een delegatie van de voetbalbond gesproken over de nieuwe speeldag en -tijd. Tot overeenstemming is het nog niet gekomen.

,,Wij hebben de bond laten weten dat op vrijdagmiddag voetballen voor ons echt geen optie is. Veel fans zitten dan nog op hun werk of op school. Voetbal speel je voor het publiek. Het risico dat hun kaarten in handen komen van aanhangers van Ajax, vinden we te groot. De vrijdagavond is vanwege veiligheidsredenen ook niet te organiseren.”

De KNVB heeft begrip voor de argumenten van De Graafschap, zegt Ostendorp. Maar de voetbalbond heeft vooralsnog geen andere oplossing gevonden.

De kans is groot dat er pas donderdag duidelijkheid komt. De UEFA maakt dan het officiële speelschema voor de halve finale van de Champions League bekend. Dan pas is duidelijk of Ajax zijn eerste wedstrijd op dinsdag 30 april of woensdag 1 mei speelt. Ostendorp: ,,Als Ajax op woensdag speelt, dan is ons probleem opgelost. Dan kan onze wedstrijd gewoon op zondag blijven staan. In het andere geval ben ik heel benieuwd naar het plan van de KNVB.”

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.