Volledig scherm
Blijdschap bij De Graafschap na de tweede treffer, gemaakt door Javier Vet. © BSR Agency

De Graafschap met pijn en moeite langs tiental NAC Breda

BREDA - De Graafschap heeft NAC Breda een gevoelige tik uitgedeeld in de eerste divisie. De Doetinchemse club staat na zwaarbevochten overwinning (1-2) van maandagavond in het Rat Verlegh Stadion, de tweede uitzege van het seizoen, weer op gelijke hoogte met de Parel van het Zuiden.

Promotiekandidaten De Graafschap en NAC delen na de kraker de tweede plaats, met twee punten achterstand op koploper SC Cambuur. De Doetinchemmers hebben in Breda afgerekend met de teleurstellende reeks van drie gelijke spelen op rij.

Bij De Graafschap keerden aanvaller Daryl van Mieghem en controleur Gregor Breinburg terug in de basis. Dat ging ten koste van Stef Nijland en Roland Baas. Spits Ralf Seuntjens, geboren en getogen in Breda, werd na een kuitblessure nog niet fit genoeg bevonden en begon op de bank.

Droomstart

De Graafschap beleefde een droomstart. Van Mieghem werd gelanceerd door Jordy Thomassen en zorgde al na 38 seconden voor de 0-1.

NAC leek van slag en bakte er bar weinig van. Het duel ontaardde al snel in een rommelige vechtwedstrijd. De Doetinchemse club kwam voor rust zelden in de problemen en legde, zonder veel grote kansen te creëren, het beste voetbal op de mat. Javier Vet bracht de Superboeren na 42 minuten in een zetel. De middenvelder zorgde met een verwoestende uithaal voor de 0-2.

De rode kaart voor NAC-aanvoerder Arno Verschueren stond daarna model voor de worsteling van de thuisploeg. De middenvelder haalde hard door op Vet en kon inrukken.

Schrikbarend slecht

De ploeg van Snoei verzuimde het duel daarna vroegtijdig te beslissen. Met tien man kwam NAC na 58 minuten uit het niets op 1-2 via invaller Huseyin Dogan en kreeg daardoor weer geloof in een resultaat. Met al zijn ervaring raakte De Graafschap volledig in de war. De Doetinchemse club ging schrikbarend slecht om met de zeeën aan ruimte en moest diep gaan om overeind te blijven. De Superboeren overleefden meerdere hachelijke situaties en trokken al wankelend de zege over de streep.

NAC Breda-De Graafschap 1-2 (0-2). 1. Van Mieghem 0-1, 42. Vet 0-2, 58. Dogan 1-2.

Toeschouwers: 17.312.

Scheidsrechter: Kooij.

Gele kaarten: Van der Gaag (NAC Breda), Owusu, Vet (De Graafschap).

Rode kaart: 45. Verschueren (NAC Breda).

NAC Breda: Olij; Van Anholt, Riera, Noblejas, Mashart (55. El Allouchi); L. Ilic, Verschueren, I. Ilic, Van der Gaag (55. Dogan); Boussaid (80. Filipovic), Van Hooijdonk.

De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Heertum, Van de Pavert, Tutuarima; Breinburg, Vet, Van den Boomen; Van Mieghem (61. Nijland), Thomassen (74. Seuntjens), Hamdaoui (87. Schuurman).