Ralf Seuntjens (tweede van rechts) voltooide de comeback van De Graafschap tegen Jong Ajax.
Volledig scherm
Ralf Seuntjens (tweede van rechts) voltooide de comeback van De Graafschap tegen Jong Ajax. © BSR/SOCCRATES

De Graafschap ontsnapt aan puntenverlies tegen tiental Jong Ajax

UPDATEDOETINCHEM - De Graafschap is vrijdagavond ontsnapt aan zijn eerste puntenverlies in eigen huis. De Doetinchemse club, koploper van de eerste divisie, boog tegen Jong Ajax na een dramatische eerste helft een 0-2 achterstand om in een 3-2 zege. Kantelpunt was de rode kaart van Ajacied Quinten Timber.

De Graafschap staat met dertien punten uit vijf duels aan kop. Excelsior is medekoploper, maar speelde een wedstrijd meer. 

Met Branco van den Boomen, Jeremy Helmer en Jasper van Heertum telde het elftal van De Graafschap drie basisdebutanten. Dat ging ten koste van Stef Nijland, Jordy Thomassen en Gregor Breinburg (net terug van een interlandtrip met Aruba). Javier Vet kreeg op het middenveld de voorkeur boven Jesse Schuurman.

Bij Jong Ajax maakte Chelsea-huurling Juan Familia Castillo zijn officiële debuut als linksback. Vanuit de hoofdmacht verschenen ook Carel Eiting, Jurgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch, Lassina Traoré en doelman Kjell Scherpen aan de aftrap.

Afgebluft

De Graafschap leverde een bedroevend slechte eerste helft af. De Doetinchemse club liet zich volledig afbluffen door de jeugdige bezoekers uit Amsterdam. Jong Ajax kreeg na 10 minuten een strafschop na een overtreding van Toine van Huizen. Lassina Traoré benutte de penalty en bezorgde De Graafschap-doelman Hidde Jurjus daarmee zijn eerste tegendoelpunt van het seizoen: 0-1. Na 23 minuten verdubbelde Ryan Gravenberch de marge: 0-2.

De Doetinchemse club stelde er lange tijd weinig tegenover. Van den Boomen was op slag van rust wel dicht bij een doelpunt. Maar zijn fraaie uithaal eindigde op de paal.

Rode kaart

Richard Roelofsen, bij afwezigheid van de geschorste hoofdtrainer Mike Snoei eenmalig als eindverantwoordelijke op de bank, greep halverwege in. Hij bracht Jordy Thomassen voor Mohamed Hamdaoui. De Graafschap werd daarna in het zadel geholpen door Jong Ajax. Timber liep tegen een rode kaart aan, waardoor de Amsterdammers met tien man verder moesten.

De Graafschap sloeg direct toe. De 1-2 van Van Heertum - een fraai schot in de bovenhoek - zorgde voor nieuwe hoop in het Achterhoekse kamp. Het was het begin van een stormloop richting het doel van Jong Ajax. Van den Boomen bracht zijn ploeg na 64 minuten, op aangeven van Thomassen, op gelijke hoogte: 2-2.

De Graafschap rook bloed, gaf extra gas en kreeg kansen. Na 81 minuten viel de bevrijdende 3-2. Spits Ralf Seuntjens kopte een vrije trap van Van den Boomen tegen de touwen.

De Graafschap-Jong Ajax 3-2 (0-2). 10. 0-1 Traoré (strafschop), 23. 0-2 Gravenberch, 48. 1-2 Van Heertum, 64. 2-2 Van den Boomen, 81. 3-2 Seuntjens.

Toeschouwers: 9.504.

Scheidsrechter: Pérez.

Gele kaarten: Jensen, Kemper, Castillo (Jong Ajax).

Rode kaart: 46. Q. Timber (Jong Ajax).

De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Van Heertum, Vet, Van den Boomen (89. Schuurman); Hamdaoui (46. Thomassen), Seuntjens, Helmer (56. Nijland).

Jong Ajax: Scherpen; Ter Heide, J. Timber, Kemper, Castillo; Gravenberch, Eiting, Ekkelenkamp; Jensen (71. Thethani), Traoré (65. Pereira da Silva), Q. Timber.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.