Volledig scherm
Spelers van De Graafschap vieren de 1-0 van Fabian Serrarens (links) tegen FC Emmen. © BSR Agency

De Graafschap sprint weg bij NAC Breda na zwaarbevochten zege op FC Emmen

DOETINCHEM - De Graafschap is verlost van de zorgen om directe degradatie. De Doetinchemse eredivisionist boekte dinsdagavond op een kolkende Vijverberg in een foutenfestival met kunst- en vliegwerk een cruciale overwinning op concurrent FC Emmen: 1-0.

De Graafschap heeft nu zeven punten voorsprong op hekkensluiter NAC Breda, dat nog wel drie keer in actie komt. De Doetinchemmers kunnen na de overwinning in theorie zelfs de play-offs nog ontlopen. Maar dan moet de ploeg van trainer Henk de Jong in de resterende duels met Vitesse (uit) en Ajax (thuis) nog drie punten achterstand goedmaken ten opzichte van nummer vijftien FC Emmen, en ook Excelsior onder zich houden.

De Graafschap begon gehavend aan het duel met Emmen. Naast centrumverdediger Ted van de Pavert (ziekte van Pfeiffer) waren aanvallers Charlison Benschop en Delano Burgzorg niet fit genoeg bevonden. Zij werden in de voorhoede vervangen door Fabian Serrarens en Daryl van Mieghem.

Serrarens

De Graafschap opende furieus en nam al na 12 minuten de leiding via Serrarens. De spits profiteerde optimaal van een mislukte uittrap van Emmen-doelman Kjell Scherpen: 1-0. De Doetinchemmers vielen daarna ver terug. De ploeg van De Jong liet zich een kwartier lang terugdringen en mocht van geluk spreken dat Emmen niet op gelijke hoogte kwam. De bezoekers kregen meerdere grote kansen. De grootste was voor Michael de Leeuw. De ex-Superboer vond van dichtbij doelman Nigel Bertrams op zijn pad.

Dat er veel spanning op het duel stond, was duidelijk terug te zien in het veldspel. Beide ploegen grossierden in foute passes, verkeerde balaannames en slechte voorzetten. De Graafschap ontsnapte kort na rust opnieuw aan de gelijkmaker. Bart Straalman liet zich simpel aftroeven door Jafar Arias. Maar doelman Bertrams hield de Emmen-spits met een knappe redding van scoren af.

De Graafschap kon in de slotfase niet meer dan tegenhouden en stond op omvallen. Emmen ging met man en macht op jacht naar de 1-1. Die leek er na 81 minuten ook te komen, maar opnieuw hield Bertrams zijn ploeg knap op de been toen Bijl helemaal vrij voor hem opdook. Een schot van invaller Sven Braken ging rakelings naast, waardoor de cruciale overwinning binnen was voor de Doetinchemmers.

De Graafschap-FC Emmen 1-0 (1-0). 12. 1-0 Serrarens.
Toeschouwers: 12.600.
Scheidsrechter: Kuipers.
Gele kaarten: L. Nieuwpoort, El Jebli (De Graafschap). Ben Moussa (FC Emmen).
De Graafschap: Bertrams; Owusu, Straalman, S. Nieuwpoort (29. L. Nieuwpoort), Tutuarima; Matusiwa, Vet, El Jebli; Narsingh (78. Benschop), Serrarens, Van Mieghem (62. Burgzorg).
FC Emmen: Scherpen; Bijl, Kuipers, Bakker, Cavlan; Chacon, De Leeuw, Ben Moussa (69. Braken); Slagveer (76. Bannink), Arias, Jansen (65. Niemeijer).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.