Volledig scherm
De sfeeractie op De Vijverberg, voorafgaand aan de nacompetitiefinale tussen De Graafschap en Sparta. © Cor Vos

De Graafschap-supporters halen binnen dag 15.000 euro op voor vuurwerkboete

updateDOETINCHEM - Supporters van De Graafschap hebben binnen een dag 15.000 euro verzameld om de vuurwerkboete voor hun club te betalen.

De fanatieke aanhang begon maandagochtend om 11 uur een inzamelingsactie om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Met succes, want twaalf uur later was het bedrag al bij elkaar.

De Doetinchemse eerstedivisionist ontving vorige week een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal: een boete van 15.000 euro en een thuiswedstrijd zonder de supporters van vakken 22, 23 en 24. Aanleiding waren de sfeeracties op De Vijverberg tijdens de nacompetitieduels van mei met SC Cambuur en Sparta Rotterdam, waarbij fakkels werden afgestoken. De Graafschap is in beroep gegaan tegen de strafeis.

Supporters van De Graafschap hebben besloten hun club alvast een handje te helpen. Op de website geef.nl is een inzamelingsactie gestart. In de beschrijving wordt gesproken van een ‘belachelijke straf’. De initiatiefnemers roepen bovendien op ‘op te staan tegen de KNVB’.  De actie wordt ondersteund door meerdere supportersgroepen, waaronder Brigata Tifosi, SV Superboeren en Oldies DTC.

Bewonderenswaardig

De clubleiding van De Graafschap juicht het initiatief van de supporters toe. ,,Bewonderenswaardig dat supporters dit samen doen”, zegt voorzitter Martin Mos. De preses zegt zelf ook een donatie te hebben gedaan. ,,Natuurlijk, ik vind het een prachtige actie.”

De KNVB reageert desgevraagd niet op het statement van de aanhang van De Graafschap. De voetbalbond laat weten dat het aan de Doetinchemse club is hoe de boete te betalen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.