Volledig scherm
De Graafschap-trainer Henk de Jong. © BSR Agency

De Graafschap-trainer De Jong gaat spelers sparen tegen Ajax

DOETINCHEM - De Graafschap-trainer Henk de Jong is niet van plan om woensdag in de thuiswedstrijd tegen Ajax met de sterkst mogelijke opstelling aan te treden. De Friese coach overweegt meerdere sterkhouders te sparen voor de nacompetitie.

,,Wij moeten ons verstand erbij houden en geen onnodige averij oplopen’’, zei De Jong na de kansloze nederlaag bij Vitesse (6-1). ,,Maar we willen ook niet met dubbele cijfers verliezen. Want dan gaan we ook met een heel vervelend gevoel de nacompetitie in.’’

Voor De Graafschap staat er woensdag in de thuiswedstrijd tegen de officieuze kampioen Ajax niet meer op het spel dan schadebeperking. De kans is groot dat de Amsterdammers op De Vijverberg tegen een veredeld B-elftal spelen. De Graafschap speelt in de play-offs – in het beste geval – vier cruciale wedstrijden in tien dagen.

Benschop

De Jong doet er verstandig aan sterkhouder Charlison Benschop uit de wind te houden. De spits loopt al langere tijd op zijn tenen en is niet fit genoeg om twee wedstrijden in een week te spelen. Ook Javier Vet en Furdjel Narsingh kampen met fysieke klachten. ,,Charlison had tegen Vitesse ook last", zag De Jong. De trainer haalde zijn spits al na 65 minuten naar de kant. ,,We zijn zuinig op hem.”

De Fries hield in Arnhem Youssef El Jebli vanwege ramadan aan de kant. Die keuze was opvallend, omdat De Graafschap tegen Vitesse voor zijn laatste kans vocht. ,,Maar ik vond het niet verstandig om met Youssef te starten, ik wilde nu niet het risico nemen om hem kapot te draaien. Dat heb ik ook met hem besproken en hij begreep dat. We hebben hem de komende weken nog keihard nodig.”

De Graafschap-onwaardig

De Jong zag zijn ploeg tegen Vitesse volledig door het ijs zakken. ,,In de eerste 25 minuten vond ik ons nog wel aardig spelen. Maar na de 1-0 was ons spel De Graafschap-onwaardig. Wij lieten elkaar in de steek. Er is nu maar één ding belangrijk: de boel oprapen, de wedstrijd tegen Ajax goed doorkomen en dan opgeladen aan de play-offs beginnen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.