Volledig scherm
De Graafschap-trainer Henk de Jong stuurt zijn manschappen aan in het uitduel bij Willem II. © BSR Agency

De Graafschap-trainer De Jong wuift penaltymoment weg na ‘dik terechte nederlaag’

TILBURG - De Graafschap-trainer Henk de Jong wilde zaterdagavond van geen excuses weten na de nederlaag bij Willem II (3-2). De coach van de Doetinchemse eredivisionist veegde ook de discussie over een mogelijke strafschop voor zijn ploeg in de slotfase van tafel.

De spelers van De Graafschap claimden in de blessuretijd logischerwijs een penalty, nadat Ted van de Pavert in het vijandelijke strafschopgebied met twee handen naar de grond werd getrokken. Maar scheidsrechter Erwin Blank wuifde het voorval weg. Ook de VAR (Danny Makkelie) greep niet in. ,,Het was geen strafschop", oordeelde De Jong na afloop. ,,Over die situatie hoeven we het ook niet eens te hebben. Wij moeten naar onszelf kijken. We hebben dik terecht verloren.”

De Fries was vooral teleurgesteld over de openingsfase. De Graafschap, nog altijd zeventiende op de ranglijst met vijf punten voorsprong op hekkensluiter NAC Breda, begon dramatisch en mocht van geluk spreken dat Willem II na een half uur ‘slechts’ met 2-0 leidde. ,,In die fase hebben wij onszelf tekort gedaan en de wedstrijd uit handen gegeven", zei De Jong. ,,We gaven de doelpunten doodsimpel weg en hadden ook met 3-0 achter kunnen staan. Zij lieten ons in leven.”

Zwakke periode

De slechte start deed de trainer denken aan een zwakke periode voor de winterstop, waarin de Doetinchemse club vaker slecht uit de startblokken kwam. ,,De ruimtes waren te groot, waardoor we niet in de duels kwamen. Na de 2-1 ging dat beter. In de slotfase namen we risico's en hadden we een beetje geluk nodig. Maar eerlijk gezegd kreeg Willem II dikkere kansen.”

De Jong noemde het gemis van Charlison Benschop -  de spits bleef met een lichte hamstringblessure op de bank - als een van de oorzaken dat De Graafschap nauwelijks aan het voetballen kwam. Nabil Bahoui, en later Delano Burgzorg, kregen geen poot aan de grond in de punt van de aanval. ,,In deze wedstrijd zag je hoe belangrijk Charlison voor de ploeg is. Hij is de kapstok van het elftal. Hopelijk is hij er komende week tegen SC Heerenveen weer bij.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.