Volledig scherm
Joop Wijgman. © Roel Tomassen.

De Graafschap verliest in Joop Wijgman (83) supervrijwilliger

DOETINCHEM - Joop Wijgman is vorige week op 83-jarige leeftijd overleden. De Terborgenaar was decennia lang een gewaardeerd vrijwilliger bij De Graafschap.

Joop Wijgman kwam als klein kind al bij De Graafschap. Zijn vader was Jo Wijgman, die als coördinator in de beginjaren bij het nu 65 jaar oude De Graafschap heel veel werk verzette.

 De laatste twintig jaar was Joop Wijgman de vaste begeleider van de scheidsrechters en de grensrechters op De Vijverberg. Hij ontving de leidsmannen en zorgde er ook voor dat ze goed huiswaarts konden keren. Met voormalig toparbiter Dick Jol had Wijman geen geweldige relatie. ,,Hij gaf me nooit een hand, maar altijd een pink of een duim", vertelde Joop Wijgman eens. ,,Hij was ooit een keer boos, omdat hij zonder parkeerkaart niet op de parkeerplaats voor het stadion werd toegelaten. Dat is hij nooit meer vergeten.”

Vrijwilliger van het jaar

Voor zijn verdiensten werd Joop Wijgman, die ook materiaalman is geweest bij De Graafschap 2, in 2012 door De Graafschap uitgeroepen tot ‘vrijwilliger van het jaar’. 

Ondanks zijn gevorderde leeftijd stond Wijgman tot dit jaar nog bij de deur van de scheidsrechterskleedkamer. ,,Ik voel me er jong bij", zei hij al eens. 

Dit jaar werd Joop Wijgman ziek, maar tijdens de thuiswedstrijd van De Graafschap tegen FC Eindhoven (4-0), op 20 september van dit jaar, waakte hij nog over scheidsrechter Bjorn Kuipers en diens assistenten. Het zou de laatste keer zijn.

Joop Wijgman wordt in besloten kring gecremeerd. Op donderdag 24 oktober kan er tussen 19.00 en 19.30 uur  afscheid worden genomen van hem en is er gelegenheid om de familie te condoleren bij Monuta , Keppelseweg 40 in Doetinchem.