Volledig scherm
De Graafschap tegen Roda JC. © BSR/SOCCRATES

De Graafschap verspeelt bij Roda JC de koppositie

KERKRADE - De Graafschap blijft punten morsen op vreemde bodem. De Doetinchemse eerstedivisionist, die in zijn vorige uitduels ook niet langs TOP Oss (0-0) en NEC (1-1) kwam, verspeelde vrijdagavond zijn koppositie aan NAC door een beschamend gelijkspel tegen het kwakkelende Roda JC: 1-1.

De Graafschap dreigt door het gelijkspel ook naast de eerste periodetitel te grijpen. De Doetinchemmers hebben een punt achterstand op NAC (18 om 19).

De Graafschap-trainer Mike Snoei hield tegen Roda JC vast aan zijn basisteam van vorige week tegen FC Eindhoven (4-0 zege). Bij de thuisploeg verscheen met middenvelder Robert Klaasen, de afgelopen tweeënhalf jaar speler van de Doetinchemse club, een bekend gezicht aan de aftrap.

Intenties snel zichtbaar

De intenties van Roda JC werden snel zichtbaar. De Limburgers zakten in, lieten De Graafschap het spel maken en loerden op de omschakeling. De ploeg van Snoei had in de openingsfase moeite met dat strijdplan. Maar na 22 minuten zorgde Javier Vet voor de 0-1.

De Doetinchemse club verzuimde daarna de thuisploeg vroegtijdig de nek om te draaien. De Graafschap zocht veelvuldig de aanval. Maar het ontbrak vaak aan de juiste eindpass of scherpte in de afronding. Zo schoot Mohamed Hamdaoui in kansrijke positie op de voeten van doelman Tom Muyters. Een schot van Stef Nijland werd ternauwernood gepareerd.

De Superboeren maakten het zichzelf daardoor onnodig lastig. Doelman Hidde Jurjus voorkwam na 50 minuten met een knappe redding dat Roda JC langszij kwam. Na 66 minuten kreeg De Graafschap alsnog de rekening gepresenteerd. Iké Ugbo tikte van dichtbij de 1-1 binnen.

De Doetinchemmers ontsnapten daarna zelfs aan de 2-1. Jordy Croux mikte alleen voor Jurjus naast. De Graafschap jaagde daarna op een nieuwe voorsprong. Nijland was met een vrije trap dicht bij een doelpunt. Maar het was uiteindelijk aan Jurjus te danken dat de Achterhoekse club niet met lege handen naar huis keerde. De keeper voorkwam met een knappe redding een tweede doelpunt van Ugbo.

Roda JC-De Graafschap 1-1 (0-1). 22. Vet 0-1, 66. Ugbo 1-1

Toeschouwers: -

Scheidsrechter: Ruperti.

Gele kaarten: Rösch, Souren (Roda JC), Nijland, Tutuarima (De Graafschap).

Roda JC: Muyters; Schlösser, Werker, Verburgh, Durwael; Souren, Klaasen, Cotán; Croux, Ugbo, Rösch.

De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Breinburg, Vet (82. Helmer), Van den Boomen; Hamdaoui, Seuntjens (Thomassen), Nijland.

Lees hieronder terug hoe de wedstrijd eraan toe ging en bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.