Volledig scherm
Spelers van FC Groningen beklagen zich bij arbiter Joey Kooij nadat een doelpunt van Ritsu Doan vanwege buitenspel is afgekeurd. © BSR / SOCCRATES

De Graafschap verzuimt slag te slaan tegen FC Groningen

GRONINGEN - De Graafschap heeft dinsdagavond opnieuw verzuimd boven de rode streep te komen in de eredivisie. De Doetinchemse club ging in het uitduel bij het tegenvallende FC Groningen ondanks legio kansen met 1-0 onderuit.

Rechtstreeks lijfsbehoud verdwijnt door de nederlaag verder uit zicht voor De Graafschap. De ploeg van trainer Henk de Jong heeft nog altijd een punt minder dan Excelsior, dat op een ‘veilige’ vijftiende plek staat. De Rotterdamse concurrent kan woensdagavond verder afstand nemen van de Doetinchemmers in het thuisduel met hekkensluiter NAC Breda. De voorsprong op NAC bedraagt zeven punten. 

De Graafschap trad in het Hitachi Stadion aan zonder de geschorste Youssef El Jebli. Fabian Serrarens, juist net terug van een schorsing van vier duels, was zijn vervanger.

Benschop

De Achterhoekers openden sterk, maar hadden het vizier - net als zaterdag tegen Heracles Almelo (1-2 nederlaag) - niet op scherp staan. In de eerste tien minuten lieten Javier Vet (tweemaal) en Charlison Benschop al riante mogelijkheden liggen. Benschop kreeg binnen het half uur nog een dot van een kans na een fraaie actie van Azor Matusiwa. Maar de spits mikte vrij voor doelman Sergio Padt naast. Groningen had meer balbezit, maar oogde ongeïnspireerd en zorgde nauwelijks voor gevaar.

De Graafschap kwam na 38 minuten wel met de schrik vrij. Ritsu Doan leek de thuisploeg na een hoekschop op voorsprong te zetten. Maar scheidsrechter Joey Kooij keurde de treffer - terecht - af vanwege buitenspel. Aan de andere kant ging een afstandsschot van Serrarens rakelings over.

Deksel op de neus

De Doetinchemmers gingen na de pauze vrolijk verder met het missen van kansen. Benschop was er na een uur tot twee keer dichtbij. Eerst tikte Padt een inzet ternauwernood naast, daarna kopte hij geheel vrijstaand rakelings over. Groningen overtuigde ook na rust niet, maar een kwartier voor tijd kreeg De Graafschap alsnog het deksel op de neus. Invaller Paul Gladon promoveerde na een corner een inzet van Mike te Wierik tot de 1-0.

Met twee verse krachten in de ploeg - Daryl van Mieghem en Nabil Bahoui - probeerde De Jong het tij nog te keren. Maar de beste kansen waren nog voor Groningen. Doelman Nigel Bertrams tikte een schot van Mo El Hankouri op de paal. Django Warmerdam schoot van dichtbij in het zijnet.

FC Groningen-De Graafschap 1-0 (0-0). 75. Gladon 1-0.
Toeschouwers: -
Scheidsrechter: Kooij.
Gele kaarten: Vet, Van de Pavert, Matusiwa (De Graafschap).
FC Groningen: Padt; Zeefuik, Te Wierik, Memisevic, Handwerker; Reis, Bel Hassani (65. Warmerdam), Bruns (64. Gladon), Doan; Sierhuis (88. Van de Looi), El Hankouri.
De Graafschap: Bertrams; Owusu, Straalman, Van de Pavert (83. Van Mieghem), Tutuarima; Matusiwa, Vet, Serrarens; Narsingh (83. Bahoui), Benschop, Burgzorg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.